Een buitenlandse nota declareren

Ben je in het buitenland op vakantie geweest en had je daar medische zorg nodig? Dat vinden wij natuurlijk hartstikke vervelend. Je zit dan bij thuiskomst niet te wachten op administratieve rompslomp rond je declaratie. Het declareren van een buitenlandse nota gaat iets anders dan een Nederlandse. Op deze pagina lees je hoe je het best een rekening van een buitenlandse zorgaanbieder kunt declareren.

Zorgkosten maken in het buitenland

Ook op vakantie kan het voorkomen dat je onverwacht medisch noodzakelijke zorg nodig hebt. In EU-/EER-landen en Australië, Macedonië en Zwitserland functioneert de achterkant van je zorgpas als EHIC (European Health Insurance Card). Dat betekent dat je met je zorgpas bij de meeste zorgaanbieders terecht kunt. In de meeste gevallen stuurt de zorgverlener de rekening rechtstreeks naar ons. Toch kan het voorkomen dat je de rekening eerst moet voorschieten. Dit is sowieso het geval in landen waar je zorgpas niet wordt gezien als EHIC. In dat geval kun je de buitenlandse nota achteraf bij ons declareren.

Buitenlandse nota declareren

Een buitenlandse nota moet zijn opgesteld in het Engels, Frans, Duits, Spaans of Turks. Als dit niet het geval is, kun je hem nog steeds declareren. Je moet dan wel een vertaling van een beëdigd vertaler meesturen. De volgende gegevens moeten op de buitenlandse nota staan:

 

  • Naam, adres, woonplaats en beroep van de zorgaanbieder.
  • Datum van de nota en de datum waarop de zorg heeft plaatsgevonden.
  • Beschrijving van de zorg.
  • Naam en geboortedatum van de verzekerde.

Formulier buitenlandse declaratie

Let op: bij een buitenlandse nota hebben wij ook een Formulier buitenlandse declaratie (pdf) nodig. Zonder dit formulier kan je declaratie helaas niet behandeld worden. Dit is dus het grootste verschil met het declareren van een Nederlandse nota. Stuur het formulier, samen met de originele nota en een eventuele vertaling naar:

 

ZorgDirect

Afdeling Declaratie

Antwoordnummer 30

7400 VB Deventer

 

Een postzegel is niet nodig.