Vrouw in hal
Vrouw in hal

Een buitenlandse nota declareren

Ben je in het buitenland op vakantie geweest en had je daar medische zorg nodig? Dat vinden wij natuurlijk hartstikke vervelend. Je zit dan bij thuiskomst niet te wachten op administratieve rompslomp rond je declaratie.

Het declareren van een buitenlandse nota gaat iets anders dan een Nederlandse. Op deze pagina lees je hoe je het best een rekening van een buitenlandse zorgaanbieder kunt declareren.

Zorgkosten maken in het buitenland

Ook op vakantie kan het voorkomen dat je onverwacht medisch noodzakelijke zorg nodig hebt. In verschillende landen kun je de EHIC (European Health Insurance Card) gebruiken. In de meeste gevallen stuurt de zorgverlener de factuur rechtstreeks naar ons. Toch kan het voorkomen dat je deze eerst moet voorschieten. Dit is sowieso het geval in landen waar de EHIC niet erkend wordt. In dat geval kun je de buitenlandse factuur achteraf bij ons declareren.

Buitenlandse factuur declareren

Een buitenlandse factuur moet zijn opgesteld in het Engels, Frans, Duits, Spaans of Turks. Als dit niet het geval is, kun je hem nog steeds declareren. Je moet dan wel een vertaling van een beëdigd vertaler meesturen. De volgende gegevens moeten op de factuur staan:

  • Naam, adres, woonplaats en beroep van de zorgaanbieder.
  • Datum van de nota en de datum waarop de zorg heeft plaatsgevonden.
  • Beschrijving van de zorg.
  • Naam en geboortedatum van de verzekerde.

Formulier buitenlandse declaratie

Let op: bij een buitenlandse factuur hebben wij ook een Formulier buitenlandse declaratie (PDF) nodig. Zonder dit formulier kan je declaratie helaas niet behandeld worden. Dit is dus het grootste verschil met het declareren van een Nederlandse factuur. Stuur het formulier, samen met de originele factuur en een eventuele vertaling naar:

ZorgDirect
Afdeling Declaratie
Antwoordnummer 30
7400 VB Deventer

Een postzegel is niet nodig.