Uw zorg? Onze zorg!

Heeft u, of iemand in uw omgeving, 24 uur per dag intensieve zorg of permanent toezicht nodig? Bijvoorbeeld, omdat er sprake is van vergevorderde dementie of een ernstige verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking? Dan heeft u misschien recht op een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Het zorgkantoor in uw regio helpt u graag met het regelen van de juiste zorg.

Van Wlz-indicatie tot de zorg die bij u past

Het zorgkantoor in uw regio regelt de zorg voor mensen met een Wlz-indicatieHet zorgkantoor in uw regio regelt de zorg voor mensen met een Wlz-indicatie. Het maakt niet uit bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent. Iedereen die in Nederland woont of werkt kan terecht bij het zorgkantoor in zijn/haar regio.
 

U kunt bij het zorgkantoor terecht voor:
 

  • Informatie over het aanvragen van uw Wlz-indicatie;
  • Informatie over de verschillende manieren waarop u Wlz-zorg kunt inzetten;
  • Informatie over regionale zorgaanbieders die Wlz-zorg aan u kunnen leveren;
  • Ondersteuning en bemiddeling bij het vinden van de Wlz-zorg die bij u past.

Bent u benieuwd welk zorgkantoor de zorg in uw regio regelt? Vul dan op de website van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) uw postcode in.

 

Heeft u een vraag over uw zorg en komt u er zelf niet uit? Bijvoorbeeld, omdat u niet goed weet bij welk loket u zich moet melden? Neem gerust contact op met onze Zorggids, zij helpt u graag verder! Samen bepalen we de snelste route naar de oplossing voor uw hulpvraag.

Vragen over het aanvragen van een Wlz-indicatie:

 

U vraagt een Wlz-indicatie aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt op basis van objectieve criteria of u hiervoor in aanmerking komt. Om tot een oordeel te komen verzamelt het CIZ informatie, bijvoorbeeld over uw gezondheid en thuissituatie. En er volgt ook altijd een gesprek met u zelf.

Tijdens de aanvraag kunt u zich laten ondersteunen, bijvoorbeeld door uw partner of familie. Ook kunt u gebruik maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Het zorgkantoor in uw regio geeft u hier graag meer informatie over.

U kunt Wlz-zorg bij u thuis of in een zorginstelling krijgen. Met uw Wlz-indicatie heeft u recht op een volledig zorgpakket. Afhankelijk van uw situatie bevat dit pakket verschillende zorgvormen, zoals persoonlijke verzorging, verpleging en huishoudelijke hulp. Het zorgkantoor betaalt de Wlz-zorg rechtstreeks aan de zorgverlener als u gebruik maakt van zorg die door het zorgkantoor is ingekocht. Ook is het mogelijk om zelf Wlz-zorg in te kopen met een persoonsgebonden budget (pgb). Het kan wel zijn dat u een eigen bijdrage betaalt voor Wlz-zorg.
 

Wij raden u aan om eerst contact op te nemen met het zorgkantoor in uw regio, voordat u beslist hoe u de Wlz-zorg wilt regelen. Uw zorgkantoor vertelt u graag over de verschillende manieren waarop u zorg kunt inzetten en aanbieders die deze zorg in uw regio leveren. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken. Wilt u dat iemand contact met u opneemt? Vul dan gerust het  contactformulier in.

Heeft u langdurige zorg nodig, maar komt u niet in aanmerking voor een Wlz-indicatie? Als u thuiszorg nodig heeft, dan kunt u dat via uw zorgverzekeraar regelen. Denk daarbij aan het toedienen van medicijnen en hulp bij het douchen. U kunt hier meer informatie over vinden op de website van uw zorgverzekeraar.

Als u een andere vorm van ondersteuning nodig heeft, zoals begeleiding, dagbesteding, jeugdhulp of beschermd wonen, dan kunt u terecht bij uw gemeente.