Voorkom 'kantoorbillen' door te lang zitten

Veel zitten: bijna iedereen weet inmiddels wel dat het schadelijk is voor je gezondheid. Wat extra motivatie nodig om in actie te komen? Besef dan dat veel tijd op een stoel doorbrengen niet erg goed is voor de spieren in je billen. Er bestaat zelfs een term voor een platte bips veroorzaakt door veel zitten: Kantoorbillen.

De heupen strekken

De billen bestaan uit meerdere spieren, waarvan de gluteus maximus de grootste is (je hebt er twee, in elke bil één). De grote bilspier zorgt onder andere voor stabilisatie van je lichaam wanneer je staat. Een belangrijke beweging waarbij de gluteus maximus in actie komt is strekking van je heupen. Denk aan:

 • opstaan vanuit zitten;
 • een kniebuiging (doe de squat!);
 • wandelen;
 • traplopen en;
 • tillen.

Krijg je platte billen van veel zitten?

Wanneer je regelmatig sedentair gedrag (passief zitten, of liggen) vertoont, bijvoorbeeld bij een baan op kantoor, achter de kassa of als chauffeur, dan zijn je bilspieren constant in ontspanning. Ze komen namelijk pas in actie bij beweging, dus: staan, lopen of kniebuigingen maken. En in het geval van spiermassa geldt: use it or lose it. Zitten zorgt bovendien voor onvoldoende doorbloeding van je bilspieren, waardoor het weefsel een zuurstoftekort oploopt. Hierdoor kunnen de spieren niet goed worden onderhouden. Op lange termijn kan dit leiden tot het verlies van spiermassa: Kantoorbillen.

Het nadeel van zwakke billen

De spierafname in je bips kan leiden tot de volgende klachten:

 • verminderde kracht bij bijvoorbeeld tillen en traplopen;
 • rugpijn;
 • pijn in billen of heupen;
 • blessures bij het sporten.

De oplossing: kantoorbillen te lijf

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen tegen platte, slappe billen. Wij geven alvast 2 tips:

 1. Probeer gedurende de dag zo min mogelijk te zitten en veel te bewegen (vooral traplopen is een boost voor het achterwerk!). Een zittende baan? Kom dan in ieder geval elk uur even uit de stoel en loop een stukje.
 2. Zet regelmatig de bilspieren in actie door middel van een stevige work-out. Krachttraining heeft daarbij de voorkeur, waarbij de focus ligt op de billen/heupen. Oefeningen die goed helpen, zijn: hip bridge, hip thrust, lunge en step up. Probeer dit twee keer per week op te nemen in een trainingsschema.