Persoonlijke alarmeringsapparatuur

Vergoeding persoonlijke alarmeringsapparatuur 2018


Let op: deze pagina geeft slechts een korte omschrijving van de vergoeding persoonlijke alarmeringsapparatuur. Je kunt alleen rechten ontlenen aan onze verzekeringsvoorwaarden (PDF) en het Reglement Hulpmiddelen (PDF).

Wat is persoonlijke alarmeringsapparatuur?

Onder persoonlijke alarmeringsapparatuur verstaan we een draagbare, draadloze noodschakelaar die in noodsituaties 24 uur per dag contact kan leggen met een noodcentrale. Mocht het nodig zijn, dan komt er direct een hulpverlener naar je toe. Een andere optie is om iemand uit je omgeving aan te wijzen als contactpersoon.

Persoonlijke alarmeringsapparatuur valt onder de hulpmiddelenzorg.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

Je persoonlijke alarmeringsapparatuur wordt vergoed vanuit de basisverzekering (hulpmiddelenzorg) wanneer je een lichamelijke beperking hebt en er sprake is van een verhoogde risicosituatie. Bijvoorbeeld omdat je door je aandoening meer kans hebt om te vallen en na die val waarschijnlijk niet zelfstandig kunt opstaan.

 

Ook moet je voldoen aan deze voorwaarden:

  • Je bent langere tijd alleen (op jezelf aangewezen);
  • Mocht er een noodsituatie ontstaan, dan heb je onmiddellijk medische of technische hulp van buitenaf nodig;
  • In een noodsituatie ben je niet in staat zelf de telefoon te bedienen.

Zijn de bovenstaande voorwaarden niet (allemaal) op jou van toepassing, dan is het misschien mogelijk om via onze aanvullende verzekeringen een tegemoetkoming te krijgen in de kosten van persoonlijke alarmeringsapparatuur.

 

Bewakingsapparatuur ter voorkoming van wiegendood valt niet onder persoonlijke alarmeringsapparatuur. Je kunt hier onder deze noemer dus geen vergoeding voor krijgen.

Heb ik een voorschrift nodig?

Ja, om aanspraak te maken op de vergoeding van persoonlijke alarmeringsapparatuur heb je een voorschrift van een arts nodig.

 

Basisverzekering Eigen risico? Eigen bijdrage? Verwijzing nodig?
100%

Alleen als de kosten onredelijk hoog zijn, zul je een gedeelte zelf moeten betalen.

Nee Nee* Ja

*Je betaalt alleen service- en/of abonnementskosten voor aansluiting van een 24-uurscentrale. Lees meer informatie in het Reglement Hulpmiddelen (PDF).

 

Aanvullende verzekering Vergoeding Eigen bijdrage? Verwijzing nodig?
Start Geen N.v.t. N.v.t.
Slim Geen N.v.t. N.v.t.
Extra Geen N.v.t. N.v.t.
Plus Maximaal € 100,- per kalenderjaar* Nee* Ja
Top Maximaal € 200,- per kalenderjaar* Nee* Ja

*Let op: de maximale vergoeding geldt voor persoonlijke apparatuur voor sociale alarmering, zorg voor vrouwen, seksuologie, therapeutisch zwemmen, medische keuring rijbewijs en nachtelijke thuiszorg voor stervenden samen.

Wie mag de apparatuur leveren?

Voor persoonlijke alarmeringsapparatuur kun je terecht bij een door ons gecontracteerde leverancier. Deze leverancier beoordeelt of je een medische indicatie hebt voor persoonlijke alarmeringsapparatuur en zal – indien er sprake is van een medische indicatie – contact met je opnemen voor het leveren en plaatsen van de apparatuur. Voor sociale alarmering kun je terecht bij een leverancier van hulpmiddelen. 

 

Vind met onze zorgzoeker een (gecontracteerde) leverancier in jouw buurt. Je kunt ook bellen met onze Zorgadvieslijn via 088 687 74 74. Onze deskundige medewerkers helpen je graag verder.

 

< Terug naar alle vergoedingen