Vrouw in hal
Vrouw in hal

Vaccinaties voor reizigers

Als je naar het buitenland gaat, wil je natuurlijk voorkomen dat je daar een ziekte oploopt. Daarom kunnen reizigers zich laten vaccineren (bijvoorbeeld tegen gele koorts) of speciale geneesmiddelen krijgen (bijvoorbeeld pillen tegen malaria).

Onder deze zorg vallen zowel de geneesmiddelen als de consulten die nodig zijn voor de vaccinaties en de geneesmiddelen.

Wat krijg je vergoed?

Voor vaccinaties en/of geneesmiddelen die nodig zijn volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), heb je recht op een vergoeding. Op basis van je persoonlijke situatie bepaalt jouw zorgaanbieder of er sprake is van medische noodzaak.

Waar kun je terecht

Je kunt je vaccinaties en/of geneesmiddelen afnemen bij een huisarts of een vaccinatiebureau dat voldoet aan de kwaliteitseisen van het LCR. Op de website van het LCR vind je een vaccinatiebureau bij jou in de buurt.

De stoffen voor vaccinaties en geneesmiddelen mogen op recept geleverd worden door apothekers en apotheekhoudende huisartsen. Stuur een kopie van het recept mee met het indienen van de nota.

Eigen risico

Je betaalt geen eigen risico voor zorg uit de aanvullende verzekeringen.