Vrouw in hal
Vrouw in hal

Borstprothese

Een borstprothese of mammaprothese is een uitwendig hulpmiddel dat de borst volledig of gedeeltelijk vervangt. Er zijn standaard borstprotheses, maar je kunt er ook eentje speciaal voor jou op maat gemaakt krijgen.

De borstprothese wordt jouw eigendom. Over het algemeen kun je een borstprothese minimaal 24 maanden dragen. In het Reglement Hulpmiddelen lees je wat je moet doen wanneer je jouw prothese moet vervangen.

Wat krijg je vergoed?

Let op: mochten de kosten onredelijk hoog uitvallen, dan betaal je zelf een deel mee.

Voorschrift nodig

Je komt voor een borstprothese in aanmerking als je een voorschrift hebt van een arts of mammacare-verpleegkundige. Heb je een op maat gemaakte borstprothese nodig? Bij het voorschrift heb je dan ook een verklaring nodig dat een gebruiksklaar verkrijgbare borstprothese voor jou niet mogelijk of niet verantwoord is.

Toestemming aanvragen

Wanneer je gebruik maakt van een leverancier met wie wij geen afspraken hebben gemaakt, heb je vooraf toestemming van ons nodig. Stuur je voorschrift met een offerte naar:

ZorgDirect
Medisch adviseur
Antwoordnummer 30
7400 VB Deventer

Een postzegel is niet nodig.

Waar kun je terecht

Voor een borstprothese kun je terecht bij een gecontracteerde leverancier van hulpmiddelen. Met onze zorgzoeker vind je een (gecontracteerde) leverancier bij jou in de buurt. Ga je naar een gecontracteerde leverancier, dan heb je vooraf geen toestemming van ons nodig.

Eigen bijdrage

Bij niet gecontracteerde zorg, betaal je 25% zelf.

Eigen risico

Wanneer je 18 jaar of ouder bent, tellen de kosten mee voor het verplicht eigen risico en het eventuele vrijwillig eigen risico.

Niet gecontracteerde zorg

Wanneer je je prothese haalt bij een niet-gecontracteerde leverancier, dan moet deze wel voldoen aan de voorwaarden die staan in ons Reglement Hulpmiddelen. Zo moet het een S.E.M.H. erkende hulpmiddelen leverancier zijn. Ook moet je vooraf toestemming vragen voor zorg door een niet-gecontracteerde leverancier.

Belangrijke documenten

Reglement Hulpmiddelen (PDF)