• Home
  • Zorgpolis
  • De restitutiepolis van ZorgDirect biedt je vrije zorgkeuze, ook in 2019.

Restitutiepolis

Onze basisverzekering is een ‘restitutiepolis’. In het kort betekent dit dat het niet uitmaakt van wie jij de zorg uit de basisverzekering ontvangt. Daarom wordt er ook wel gesproken over ‘vrije zorgkeuze’ als het over een restitutiepolis gaat. Op deze pagina leggen we je graag uit wat het mechanisme achter zo’n polis is en waarom we toch nog contracten sluiten met zorgverleners.

Wat is een restitutiepolis en hoe werkt het?

Als je naar een zorgverlener gaat voor zorg uit de basisverzekering, dan krijg je 100% van de factuur vergoed, tenzij het om een onredelijk hoog bedrag gaat. Het maakt hierbij niet uit of deze zorgverlener een contract heeft met ons. Op deze manier kun je zelf kiezen door wie jij behandeld wordt, zonder bang te hoeven zijn dat je veel zelf moet betalen. Maar hoe zorgen we er dan voor dat de kwaliteit van de zorg goed blijft als iedereen jou mag behandelen? We kunnen geen onderscheid meer maken door aanbieders te contracteren, want dat is niet het principe van een restitutiepolis. Maar we kunnen wel kwaliteitseisen stellen. Hierdoor heb jij nog steeds vrije zorgkeuze, maar ben je wel verzekerd van goede zorg. Ook is het soms nodig om vooraf toestemming te vragen, voordat je bepaalde zorg ontvangt. Dat kun je lezen op onze pagina ‘Toestemming voor zorg’.

Kwaliteitseisen zorgverleners, ook bij vrije zorgkeuze

In de meeste gevallen heb je de juiste opleiding en diploma’s nodig om een zorgverlener te worden. Maar bij sommige beroepen is dit niet zo, dan mag je het beroep uitoefenen zonder er een diploma voor te hebben. Daarom stellen wij een aantal eisen waar een zorgverlener aan moet voldoen, zodat we kunnen garanderen dat de kwaliteit van de zorg goed is. Bijvoorbeeld bij diëtetiek, dit krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Daarbij stellen we de voorwaarde dat de diëtist een bepaalde cursus afgerond moet hebben, zodat je er zonder verwijzing naartoe kan. Soms zien we ook graag dat een zorgverlener aangesloten is bij een beroepsvereniging of geregistreerd staat in registers. Als dit het geval is, staat het altijd in onze voorwaarden en op de betreffende vergoedingenpagina op onze website.

 

Waarom sluiten wij nog contracten?

 

Onze basisverzekering is een restitutiepolis; daarbij maakt het niet uit of de zorgverlener een contract met ons heeft. Dus waarom sluiten wij nog contracten? Wij kunnen natuurlijk veel meer afspraken maken dan alleen over de prijs van een behandeling. Ga je bijvoorbeeld naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan declareert deze zorgverlener de behandeling rechtstreeks naar ons, terwijl een niet-gecontracteerde aanbieder de factuur naar jou stuurt. Jij kunt het daarna natuurlijk bij ons declareren. In onze zorgzoeker kun je zien of de zorgverlener van jouw keuze een contract heeft met ons. Je kunt er ook zoeken naar zorgaanbieders bij jou in de buurt, en je kunt er ook het patiëntenoordeel lezen over die zorgverlener.

 

NAAR DE ZORGZOEKER