Verschil tussen een natura- en restitutiepolis

De basisverzekering van ZorgDirect is een restitutiepolis. Een andere variant van de basisverzekering is de naturapolis. Wat het verschil is, leggen wij hieronder uit.

Restitutiepolis

Bij onze basisverzekering (een restitutiepolis) heb je recht op vergoeding van kosten van de zorg. Met deze polis maakt het niet uit of je zorgverlener een contract heeft met ons. Je kiest dus helemaal zelf door wie jij je laat behandelen. Bijvoorbeeld door een fysiotherapeut die je kent of door een specialist in een ziekenhuis bij jou in de buurt. Wat niet verandert, is dat de zorgverlener nog steeds moet voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Ook is het nog steeds nodig om voor sommige zorgsoorten vooraf toestemming aan te vragen. Als dit van toepassing is, staat het er duidelijk bij in onze voorwaarden.

Hoe werkt het?

In de meeste gevallen betalen wij de factuur rechtstreeks aan de zorgverlener. Soms komt het voor dat je de factuur zelf krijgt. In zo’n geval kun je hem bij ons declareren. Wij betalen alle kosten (behalve wettelijke eigen bijdragen en eigen risico), op voorwaarde dat de behandeling vergoed wordt vanuit jouw zorgverzekering. Alleen als de kosten onredelijk hoog zijn, zul je een gedeelte zelf moeten betalen.

 

BEREKEN JOUW PREMIE

Naturapolis

Met een naturapolis heb je recht op de zorg die valt onder dekking van de verzekeringsvoorwaarden. De zorgverzekeraar is verplicht om jou de zorg te verlenen. Dat doen ze niet zelf. De gecontracteerde zorgaanbieders verlenen de zorg aan jou. Je kiest dus uit het gecontracteerde zorgaanbod de zorgaanbieder die jij wilt. Deze zorgaanbieder verleent jou de zorg en stuurt de factuur naar de zorgverzekeraar.

Hoe werkt het?

Je hebt een ruime keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders. Voor zorg door een zorgaanbieder met wie wij geen contract hebben afgesloten, hebben wij maximumtarieven opgesteld. Kies je voor een zorgaanbieder die geen contract heeft met ons? Dan krijg je de kosten tot het maximumtarief vergoed. Hanteert de niet-gecontracteerde zorgaanbieder hogere tarieven dan het maximumtarief? De kosten boven het maximumtarief betaal je dan zelf. Bekijk de lijsten met maximumtarieven voor ongecontracteerde zorg.

Waar je altijd op moet letten

Let er op dat ook de niet-gecontracteerde zorgaanbieder door ons moet zijn toegelaten om voor vergoeding van de kosten van zorg in aanmerking te komen. In de verzekeringsvoorwaarden (PDF) staat per zorgvorm welke zorgaanbieders de zorg mogen verlenen.

Met onze zorgzoeker vind je (niet-)gecontracteerde zorgaanbieders bij jou in de buurt. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088 687 74 74. Wij helpen je graag verder.