Rekenvoorbeelden eigen risico en eigen bijdrage

Wanneer je kosten maakt voor zorg, dan kan de rekening voor deze zorg op twee manieren bij ons binnenkomen.

 

  1. Jij ontvangt zelf de rekening en stuurt deze naar ons door.
    Wanneer je een rekening bij ons indient, kijken wij eerst of er een (wettelijke) eigen bijdrage van toepassing is. Is dit het geval, dan verrekenen wij deze bijdrage met het factuurbedrag. Het bedrag dat hierna overblijft, telt in sommige gevallen eerst mee voor het verplicht eigen risico en daarna voor het vrijwillig eigen risico.
     
  2. De zorgverlener stuurt de rekening rechtstreeks naar ons.
    Wij kijken vier keer per jaar of wij declaraties voor jou van zorgverleners hebben ontvangen. Wanneer dit het geval is en het eigen risico of een wettelijke eigen bijdrage is van toepassing, dan ontvang je van ons een rekening.

Hoe de verrekeningen precies in zijn werk gaan, leggen wij uit aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden.

Voorbeeld 1: verplicht eigen risico

In 2021 maak je gebruik van medisch specialistische zorg voor een bedrag van €400,-.
Het verplicht eigen risico is €385,-. Dit bedrag betaal je zelf. Wij vergoeden het bedrag dat daarna overblijft. De vergoeding is €15,- (400 - 385)

Omdat je het hele bedrag verplicht eigen risico voor 2021 hebt betaald, ontvang je bij nieuwe zorgkosten in 2021 geen rekening meer voor het verplicht eigen risico.

Voorbeeld 2: verplicht eigen risico

Je gebruikt in 2021 geneesmiddelen via de apotheker voor een bedrag van €85,-. Het volledige bedrag valt onder het verplicht eigen risico. Deze kosten betaal je zelf. Jouw stand voor het verplicht eigen risico is hierna €300,- (€385 - €85). Maak je nog meer zorgkosten in 2021 dan moet je hierover dus nog €300,- meebetalen.

Voorbeeld 3: wettelijke eigen bijdrage en verplicht eigen risico

In 2021 maak je gebruik van zittend ziekenvervoer voor een bedrag van €200,-. Voor zittend ziekenvervoer geldt een wettelijke eigen bijdrage van €108,- per jaar. Deze kosten betaal je zelf.

Het bedrag dat daarna overblijft is € 92,- (200 - 108). Dit bedrag valt onder het verplichte eigen risico van €385,-. Deze kosten betaal je dus ook zelf.

Jouw stand voor het verplicht eigen risico is hierna €285,- (385 - 108).

Voorbeeld 4: verplicht eigen risico meerdere zorgverleners

Naast een bedrag aan geneesmiddelen van €85,- ga je ook nog naar het ziekenhuis, kosten
€300,-. Beide zorgkosten vallen onder het verplicht eigen risico. Na verrekening van de geneesmiddelen is de stand van jouw eigen risico €300,-. (385 – 85). Daarom betaal je nog €300,- mee aan de kosten voor het ziekenhuis.

Omdat je het hele bedrag verplicht eigen risico over 2021 hebt betaald, hoef je bij nieuwe zorgkosten geen verplicht eigen risico meer te betalen.

Voorbeeld 5: verplicht en vrijwillig eigen risico

Je ontvangt huisartshulp voor een bedrag van €60,-. Voor opname in het ziekenhuis krijg je een rekening van €675,-. Je hebt naast het verplicht eigen risico van €385,- ook een vrijwillig eigen risico van €200,- gekozen.

Voor huisartshulp geldt geen eigen risico. De gemaakte kosten van €60,- krijg je daarom volledig vergoed. Voor ziekenhuiskosten geldt het eigen risico wel. Eerst betaal je het verplicht eigen risico van €385,-. Hierna blijft nog een bedrag aan ziekenhuiskosten over van €290,- (675 - 385). Hierover betaal je het vrijwillig eigen risico van €200,-. Wij vergoeden het bedrag dat daarna overblijft. De vergoeding is €90,- (290 - 200).

Je hebt nu zowel het verplicht als het vrijwillig eigen risico over 2021 volledig betaald. Bij nieuwe zorgkosten hoef je geen eigen risico meer te betalen.