Premie zorgverzekering niet betalen

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, moet je premie betalen. Lukt het je niet om de premie voor je zorgverzekering te betalen, dan bieden wij je schriftelijk een betalingsregeling aan. Heb je na zes maanden nog steeds geen premie betaald? Dan melden wij je aan als wanbetaler bij het CAK. Dit heeft financiële gevolgen voor jou. Laat het daarom niet zover komen.

Twee maanden je premie niet betalen

Wanneer je twee maanden geen premie hebt betaald, ontvangt je van ons een brief waarin wij je uitleggen wat de gevolgen kunnen zijn als je niet betaalt. Ook bieden wij jou een betalingsregeling aan.

Vier maanden je premie niet betalen

Maak je geen gebruik van onze betalingsregeling en heb je na vier maanden nog geen premie zorgverzekering betaald? Dan bieden wij je opnieuw een betalingsregeling aan. Je eventuele aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering worden beëindigen. Meestal kun je, wanneer je je premieschuld hebt voldaan, 1 januari van het volgende jaar weer een aanvullende verzekering afsluiten.

Zes maanden je premie niet betalen

Heb je al zes maanden je premie zorgverzekering niet betaald? Dan zien wij ons genoodzaakt een incassobureau in te schakelen. Ook melden wij je aan als wanbetaler bij het CAK. Op dat moment start de zogenoemde wanbetalersregeling.

Let op: heb je een geschil over de premieachterstand voorgelegd aan de SKGZ of de burgerlijke rechter en er is nog geen uitspraak gedaan, dan melden wij je niet aan bij het CAK. Lees meer in onze verzekeringsvoorwaarden.

Gevolgen aanmelding bij het CAK

Wanneer je bent aangemeld bij het CAK, neemt het CAK de premie-inning van ons over. Je blijft wel bij ons verzekerd. Jouw premieschuld bij ons blijft staan totdat je deze hebt terugbetaald. Als je de premieschuld hebt betaald, wordt jouw wanbetalerstatus beëindigd.

Hogere premie voor wanbetalers

Zolang je de status wanbetaler hebt, betaal je aan het CAK een zogenoemde bestuursrechtelijke premie. Deze premie is hoger dan de standaardpremie (gemiddelde zorgpremie voor de basisverzekering in een jaar). De overheid stelt ieder jaar de hoogte van de standaardpremie vast. De premiebedragen zijn:
 

  • Standaardpremie: €134,08

  • De bestuursrechterlijke premie is €138,50

Deze bestuursrechtelijke premie wordt ingehouden op je salaris of uitkering. Jouw werkgever of uitkeringsinstantie is verplicht om hieraan mee te werken. Is inhouding op je salaris of uitkering niet mogelijk, dan wordt beslag gelegd op je inkomen.

Voorkom een betalingsachterstand

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je tijdelijk moeite hebt met het betalen je zorgpremie, eigen risico of eigen bijdrage. Voorkom problemen door op tijd een verzoek te doen om in termijnen te betalen. Heb je een premieschuld en wil je hulp bij de afbetaling van deze schuld? Dan kun je ook contact opnemen met de sociale dienst van jouw gemeente of met een erkende schuldhulpverlener bij jou in de buurt.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze Klantenservice via 088 687 74 74. Of stuur een bericht via het online contactformulier. Wij helpen je graag verder.