Vrouw in hal
Vrouw in hal

Basisverzekering

Binnenkort word je 18 jaar. Alvast gefeliciteerd! Na je 18e gaat je leven er toch een beetje anders uitzien.

Na je 18e gaat je leven er toch een beetje anders uitzien. Zo mag je, als er verkiezingen zijn, stemmen en misschien heb je je rijbewijs al wel gehaald. Maar er is meer. Zo moet je vanaf 18 jaar gaan betalen voor je zorgverzekering. Hieronder hebben we wat informatie voor je op een rijtje gezet.

Basisverzekering

In Nederland is iedereen verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Wanneer je geen basisverzekering afsluit, ben je in overtreding. Het gevolg kan een fikse boete zijn! Dus zorg dat je je zaakjes op orde hebt. Wanneer je 18 wordt, zijn er voor het regelen van je zorgverzekering twee mogelijkheden:

Bij je ouders op ....

Blijf je bij je ouders op de polis staan, dan gelden de volgende spelregels:

  • je ouders betalen jouw premie. Krijgen je ouders korting op de premie via een collectieve regeling? Dan geldt die korting ook voor jou.
  • zijn je ouders aanvullend verzekerd? Dan blijf jij dit ook.

Wil je liever geen of juist een meer uitgebreide aanvullende verzekering? Vraag dan je ouder die verzekeringsnemer is de wijziging schriftelijk aan ons door te geven via verzekerden@zorgdirect.nl. Dit moet wel uiterlijk in de maand waarin je 18 wordt. De wijziging gaat dan in vanaf het moment dat je 18 bent.

Of je eigen polis

Een eigen polis heeft zo z’n voordelen. Zeker wanneer je ouders op dit moment geen gebruik maken van een kortingsregeling Met je eigen polis kun je gebruikmaken van:

Als je je zelfstandig verzekert, betaal je zelf de premie. Wil je liever dat je ouders jouw premie betalen? Dan moet je dat zelf met je ouders regelen.

Eigen risico en eigen bijdrage

Ook al betaal je je premie keurig op tijd, toch kun je van ons nog een factuur toegestuurd krijgen. Dit heeft dan te maken met het wettelijk eigen risico of een eigen bijdrage. Neem even de tijd om wat informatie hierover te lezen zodat je weet waar je aan toe bent.