Wel of geen tandartsverzekering

De basisverzekering is verplicht voor bijna iedere volwassene in Nederland. Reguliere tandartskosten, zoals periodieke controle of het vullen van een gaatje worden bij volwassenen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar gelden er andere regels. Is het nu verstandig om wel of geen tandartsverzekering af te sluiten? Dat is per persoon en gezinssituatie verschillend. Meer informatie over de ZorgDirect tandartsverzekering.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar

Tandartskosten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij gaat het om zaken als de jaarlijkse controle, een fluoridebehandeling of het vullen van een gaatje.
Een beugel wordt niet vergoed. Voor een orthodontievergoeding is een aanvullende tandartsverzekering nodig. Wel of geen tandartsverzekering in geval van orthodontie is afhankelijk van je financiële situatie en het soort beugel. Een totale behandeling bij de orthodontist kost gemiddeld tussen de € 2.000,- en € 3.000,-.

Volwassenen

Volwassenen krijgen tandartskosten alleen in bijzondere gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. De meesten komen hiervoor niet in aanmerking. Wel of geen tandartsverzekering is ook hier afhankelijk van je financiële situatie en de gezondheid van je gebit. Voor mensen met een gezond gebit, die naast de periodieke controle nauwelijks extra behandelingen nodig hebben, kan een TandExtra verzekering al volstaan.

Tandartsverzekering Vergoeding Premie per maand*
TandExtra 75% tot maximaal €250,- per kalenderjaar €11,-
TandPlus 75% tot maximaal €500,- per kalenderjaar €20,-
TandTop 75% tot maximaal €1.000,- per kalenderjaar €35,-

* Premie exclusief collectiviteitskorting

Tandartsverzekering apart afsluiten

Wil je een ruimere vergoeding voor tandartskosten of orthodontie ontvangen? Kies dan voor een TandPlus of TandTop verzekering. Een ZorgDirect tandartsverzekering kun je apart afsluiten als je al een basisverzekering bij ons hebt. Bijna alle behandelingen worden vergoed, evenals spoedeisende mondzorg in het buitenland. Lees meer informatie over de ZorgDirect tandartsverzekeringen.

Tip: Twijfel je nog over het wel of niet afsluiten van een tandartsverzekering? Vraag je tandarts om een offerte van de verwachte behandelingen voor de komende periode. Op die manier kun je zelf een weloverwogen keuze maken.