Vragen overzicht eigen risico

Wanneer je gebruik hebt gemaakt van zorg waarvoor het eigen risico geldt, dan krijg je van ons een brief met daarbij een overzicht hoe de kosten tot stand zijn gekomen. Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen over dit overzicht eigen risico.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag dan via het online contactformulier.

 

Het kan zijn dat er rekeningen op je overzicht staan die zorgaanbieders rechtstreeks bij ons hebben gedeclareerd en die jij dus niet eerder hebt gezien. Heb je desondanks het idee dat e.e.a. niet klopt, neem dan contact op met onze Klantenservice. Wij nemen dan contact op met jouw zorgaanbieder om samen de rekening te controleren. Mocht dit leiden tot een correctie dan vind je deze op een volgend overzicht terug.

Waarschijnlijk hebben deze kosten te maken met een onderzoek dat jouw huisarts voor jou heeft aangevraagd zoals bloedprikken, een röntgenfoto of een laboratoriumonderzoek. Deze kosten wordt vastgelegd als ziekenhuiskosten. Ook behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg vallen onder ziekenhuiskosten.

Ziekenhuizen declareren zogeheten zorgproducten (DBC’s). Een DBC bestaat uit het totale traject vanaf de diagnose door de specialist tot en met de (eventuele) ziekenhuisbehandeling die hieruit volgt. Een DBC kan maximaal 120 dagen open blijven staan. In zo’n geval stuurt het ziekenhuis ons na deze periode een rekening. Pas vanaf dat moment kunnen wij een eigen risico bij jou in rekening brengen.

Ligt de ontvangstdatum van de declaratie van een zorgverlener in 2021, dan mogen wij alleen over 2020 eigen risico in rekening brengen. Over eerdere jaren mag dit niet meer.

Elke behandeling in het ziekenhuis bestaat uit twee onderdelen: een bedrag voor de medisch specialist en een bedrag voor het ziekenhuis. Deze worden in aparte regels op het overzicht vermeld.

Wij brengen ook de bedragen voor meeverzekerde gezinsleden in rekening bij de verzekeringnemer. Ieder gezinslid van 18 jaar of ouder ontvangt zijn of haar eigen overzicht. Hierop kun je de door de verzekeringnemer te betalen bedragen terugvinden.