Facebookvrienden worden met collega’s of klanten: wel of niet doen?

Zakelijke Facebookvrienden

De meningen zijn er erg over verdeeld: moet je nou wel of niet Facebookvrienden worden met collega’s of klanten? Niets moet natuurlijk – behalve je eigen afweging maken. Er zijn mensen die hun Facebook absoluut privé willen houden, en mensen die meer zakelijke contacten in hun tijdlijn hebben dan familie en vrienden – en voor beide valt iets te zeggen. Wij zetten wat argumenten voor je op een rij.

Argumenten tegen zakelijke Facebook-vrienden

 

1. Je wilt je privéleven voor jezelf houden. Het gaat je collega’s of klanten niets aan wat je in je vrije tijd doet. Voor je het weet, wordt erover geroddeld of gelachen. Ook mensen bij wie je mogelijk ooit aan tafel komt te zitten voor een sollicitatiegesprek, hoeven niet alles van je te weten.

 

2. Er zijn andere platformen voor zakelijke contacten. Vrienden worden met collega’s en klanten hoeft helemaal niet op Facebook: daar hebben we LinkedIn voor. Dat is helemaal ingesteld op zakelijk gebruik en het biedt optimale mogelijkheden om vaardigheden, eerdere functies en opleidingen te delen. Als je zakelijke activiteiten hebt die je op Facebook wilt delen, kun je daar een Facebook-pagina voor aanmaken. Zo houd je jouw Facebookprofiel privé.

 

3. Je wilt de controle niet uit handen geven. Door zakelijke contacten toe te laten als vrienden, geef je ze niet alleen toegang tot updates die je zelf post. Ook als je getagd wordt in updates van anderen, kunnen ze dat zien (tenzij je daar actief een stokje voor steekt). Zo is het risico dat zakelijke contacten iets te zien krijgen dat ze niets aangaat nog groter.

Argumenten voor zakelijke Facebook-vrienden

 

1. De grens tussen zakelijk en persoonlijk vervaagt. Authenticiteit is in en personal branding wordt steeds belangrijker. Niks mis mee dus om ook aan zakelijke contacten te laten zien hoe je privé bent. Je weigert op je werk toch geen praatje te maken over wat je in het weekend of op vakantie hebt gedaan? Bedrijfsuitjes waarbij partners en kinderen welkom zijn, bestaan ook niet voor niets. De grens is vaag en als jij je privéleven niet laat zien via Facebook, zul je ongetwijfeld vriendschapsverzoeken krijgen van mensen die dit wel doen. Die allemaal afwijzen valt ook niet altijd in goede aarde.

 

2. Facebook laat je grenzen stellen. Met zelfgemaakte lijsten kun je onderscheid maken tussen verschillende soorten Facebook-vrienden, zoals familie, vrienden, buurtgenoten en zakelijke contacten. Bij het plaatsen van een update selecteer je dan heel eenvoudig met welke lijst(en) je het bericht wilt delen. De anderen krijgen het niet te zien. Een andere manier om vrienden te worden maar niet alles te delen, is door in het profiel van een Facebookvriend op de knop Vrienden te klikken en in het uitklapmenu te kiezen voor Kennissen of (als je ze helemaal wilt uitsluiten) Toevoegen aan andere lijst en dan Niet toegankelijk. Wil je zelf wel alles delen, maar zit je niet te wachten op updates van zakelijke contacten? Dan is de optie Niet meer volgen (onder de knop Volgend erbij) een goede oplossing. Maak je geen zorgen: de ander ontvangt hier geen melding van.

 

3. Je weet nooit wat het oplevert. Zelfs dingen uit je privéleven kunnen in je voordeel spreken in je carrière. Dingen die je misschien niet op je cv zet, omdat het niet zo voor de hand ligt om ze als pluspunt aan te voeren. Maar als jij regelmatig golft en je manager zoekt iemand om te gaan golfen met een belangrijke klant, of als je Italiaanse familie hebt en er een klant uit Italië op bezoek komt, kan je privéleven opeens wel relevant zijn. Handig dus als ze er op je werk van op de hoogte zijn.

Bij elke keuze: blijven nadenken

Waar je ook voor kiest, het blijft zo dat je altijd goed moet blijven nadenken over wat je online zet – op Facebook en daarbuiten. Houd je privacy-instellingen op platformen als Facebook in de gaten en vermijd gênante foto’s en stellige politieke of religieuze uitspraken. Je weet nooit 100% zeker wie ze onder ogen krijgt en wie je ermee tegen je in het harnas jaagt. Je Facebook-profiel afschermen biedt hierbij geen zekerheid: je weet nooit hoe mensen in je omgeving onderling verbonden zijn en hoe ze online en offline dingen met elkaar delen.