Durf jij zakelijk flirten te gebruiken voor je carrière?

Vijf valkuilen waardoor we stoppen met fitness

Flirten op de werkvloer – dat levert toch alleen maar problemen op? Als je denkt dat flirten altijd met romantiek te maken heeft, is dat een logische gedachte. Maar net zoals er veel soorten relaties zijn (romantisch, maar ook vriendschappelijk en zakelijk) kun je ook op verschillende manieren flirten. En als het om netwerken en connecties gaat, is zakelijk flirten een heel belangrijke vaardigheid.

Over zakelijk flirten

Maar wat is zakelijk flirten dan precies? Flirten gaat om het maken van verbinding met een ander. Bij zakelijk flirten kan die ander een collega zijn, maar ook je baas, iemand bij wie je op sollicitatiegesprek komt, of een klant die je graag wilt binnenhalen.

 

Meestal gaan we bij het maken van dit soort verbindingen heel verstandelijk te werk. We hebben vanuit onze opleiding en onze werkervaring geleerd hoe we ons in zakelijke situaties moeten gedragen en daar houden we ons aan. Maar bij zakelijk flirten maak je zakelijke verbindingen veel meer vanuit je hart en vanuit hoe je van nature bent als mens.

Waarom doen we dit niet vanzelf?

Dat klinkt eenvoudig, maar waarom doen we dat dan niet vanzelf? Dat heeft ermee te maken dat we zoveel nadenken en twijfelen. Wat zal een ander van ons vinden? Wat als het mis gaat? Wat als iemand misbruik maakt van onze openheid?

 

Al die kritische gedachten weerhouden ons ervan om open te staan voor een ander en onszelf te zijn. We kiezen voor veiligheid, houden afstand en vertrouwen op rituelen die we gewend zijn: handje geven, zakelijke houding aannemen (vaak met de benen en/of armen over elkaar) en een praatje houden. En dan maar afwachten of we die grote opdracht binnenhalen of die droombaan krijgen.

Het kan ook anders

En dat terwijl het zoveel makkelijker is om connecties te leggen als je in alles laat zien dat je je daarvoor openstelt. Met je woorden, maar ook met je lichaamstaal en gedrag.

 

Stel je voor: wat zou er gebeuren…

  • Als je openheid zou uitstralen met je houding en contact zou durven zoeken met je blik?
  • Als je zou durven aangeven wat je graag wilt, zonder bang te zijn voor een ‘nee’?
  • Als je zou durven toegeven dat je op zoek bent naar een oplossing?
  • Als je zou durven ontspannen en lachen, zonder bang te zijn om niet professioneel over te komen?
  • Als je anderen zonder oordeel zou benaderen, zonder bang te zijn dat ze je tekort willen doen?

Zou het niet logisch zijn dat je vanuit deze houding veel makkelijker contact en dus ook waardevolle zakelijke connecties maakt? Dat is dan ook precies wat experts op het gebied van zakelijk flirten beweren. In plaats van afwachten tot een ander je iets gunt, kun je ook actief laten zien dat je contact zoekt, dat je openstaat voor de ander en dat er iets is dat je graag wilt bereiken. De kans dat je je droombaan krijgt of de oplossing vindt is veel groter als je erom durft te vragen. En jij komt zelf het best tot je recht als je aangeleerde gewoontes loslaat en jezelf durft te zijn.

Moeilijk of makkelijk?

Toch kan zakelijk flirten in het begin best ongemakkelijk voelen, simpelweg omdat je het niet gewend bent. Maar hoe langer je het doet, hoe makkelijker het zal gaan. Sterker nog, omdat je bij zakelijk flirten handelt vanuit openheid en ‘jezelf zijn’, zal het uiteindelijk zelfs makkelijker zijn dan je aangeleerde manier om zakelijke contacten te onderhouden.

 

Wil je meer weten over zakelijk flirten? Lees dan het boek Zakelijk flirten van Mirjam Wiersma of neem een kijkje op de website van Angelique van ’t Riet over zakelijk flirten, waar ook haar TedTalk over zakelijk flirten te zien is.


Pas jij zakelijk flirten al toe in je werk?