Het verslavende gevoel van sport

Kom jij aan de 10.000 stappen per dag? De 10 beste tips!

Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat ze helemaal in een flow waren tijdens het sporten. Het heet een runner’s high, maar het komt natuurlijk niet alleen voor bij hardlopen. Een runner’s high is een euforische ervaring waarbij het voelt alsof het sporten vanzelf gaat. Je vergeet de tijd en geniet van het moment. Dit gevoel ontstaat, doordat er endorfine wordt aangemaakt tijdens het sporten.

 

Endorfine hecht zich aan de limbische en prefrontale gebieden in de hersenen. Deze gebieden worden ook geactiveerd wanneer je verliefd bent, als je naar mooie muziek luistert of om een andere reden een euforisch gevoel ervaart.

Zo kom je in een flow

Het ontstaan van zo’n runner’s high of flow is afhankelijk van een aantal factoren. Er moet bijvoorbeeld een goede balans zijn tussen de vaardigheden en de uitdaging. Als de uitdaging niet groot genoeg is, zal het te saai zijn om in een flow te komen. Als jouw vaardigheden te laag zijn, leidt dit tot angst, waardoor de runner’s high ook uit blijft. Kies dus voor een sport die je leuk vindt en waarbij je succes ervaart. De juiste balans tussen de uitdaging en jouw vaardigheden zal de kans op het ontstaan van een runner’s high vergroten.

 

Je krijgt meer energie en deze kick geeft je zelfvertrouwen een boost. Succes!