Zo rust je optimaal uit tijdens je vakantie

Uitrusten tijdens je vakantie

 

Ken je dat? Tijdens de laatste werkdagen voor je vakantie heb je het gevoel dat je op je tandvlees loopt. Je kijkt er enorm naar uit om tijdens je vakantie helemaal bij te komen, zodat je daarna met nieuwe energie weer aan de slag kunt gaan. Maar voordat je het weet, is je vakantie voorbij en ben je weer net zo moe als daarvoor. Frustrerend? Ja! Maar met onze tips hoeft het niet zo te gaan.

Bereid je vakantie goed voor

Het begint allemaal met een goede voorbereiding van je vakantie, zodat je echt rust kunt nemen. Maak op tijd duidelijk dat zakelijke contacten je tijdens je vakantie niet kunnen bereiken. Stel een out-of-office-melding in, waarin je aangeeft bij wie mensen tijdens jouw afwezigheid wel terecht kunnen.

 

Denk ook alvast aan je eerste werkdagen na de vakantie. Als je weet dat je na je vakantie terechtkomt in een chaos van onbeantwoorde e-mails en vooruitgeschoven klusjes, kun je daar tijdens je vakantie namelijk erg onrustig van worden. Rond dingen af, noteer wat je na je vakantie moet oppakken en plan op je eerste werkdagen genoeg tijd in voor het verwerken van je e-mail en andere dingen die zich tijdens je vakantie hebben opgestapeld.

 

Als je op reis gaat tijdens je vakantie, is het ideaal om een paar dagen vrij te houden tussen je laatste werkdag en je vertrek. Zo kun je eerst wat onthaasten en rustig inpakken. Dan ben je echt klaar om te genieten.

Zorg goed voor jezelf

Tijdens je vakantie is het zaak om vooral goed voor jezelf te zorgen. Eigenlijk moet er elke keer wanneer je denkt dat je iets moet, een belletje gaan rinkelen. Wil je dat ook echt? Moet je bijvoorbeeld alle bezienswaardigheden op je bestemming hebben gezien? Of tijdens je vakantie het hele huis hebben geschilderd? Als je het wil, is dat prima. Maar het hoeft niet. Het schijnt zelfs dat het heel goed voor je is om je af en toe flink te vervelen. Dus leg jezelf niet van alles op. Moet je echt je social media bijhouden? Ga eens offline, dat scheelt al een heleboel prikkels. Zo blijf je beter met je aandacht in het hier en nu en geniet je meer van je vakantie.

 

Als er dan toch iets moet, dan is het goed voor jezelf zorgen. Zorg voor genoeg slaap, drink veel water, eet gezond en blijf in beweging. Natuurlijk mag je jezelf best trakteren op een lekker ijsje of een tropische cocktail. Wat later gaan slapen en langer uitslapen dan anders is ook geen probleem. Als je de basisbehoeften van je lichaam maar niet uit het oog verliest. Want ook je lichaam wil opladen!

Accepteer het als ontspannen niet lukt

Die omslag van moeten naar willen kan trouwens best lastig zijn. Het is toch een beetje afkicken van de routine vol verplichtingen waarin je misschien al heel lang vastzit. En omdat gewoontes doorbreken gewoon moeilijk is, kan het zijn dat het je de eerste dagen niet lukt om te ontspannen. Accepteer dat dan en ga er niet tegen vechten. Als je je eraan gaat ergeren dat je niet kunt ontspannen, raak je alleen maar verder van je doel verwijderd.

 

Bovendien zijn er verplichtingen en stressfactoren die tijdens je vakantie gewoon doorgaan, zoals de zorg voor kinderen of ergernissen ten opzichte van mensen om je heen. Wat dat betreft scheelt het als je niet te hooggespannen verwachtingen van je vakantie hebt. Natuurlijk mag je ernaar uitkijken, maar verwacht niet dat het leven tijdens je vakantie opeens perfect is. Dan wordt het gegarandeerd een teleurstelling – mét alle stress die daarbij hoort.

Het hele jaar door ontspannen

Met deze tips kom je hopelijk echt goed tot rust tijdens je vakantie. Toch kun je er in de tweede helft van je vakantie alweer tegenop zien om weer aan het werk te gaan, waarmee je je eigen vakantieplezier een beetje vergalt.

 

Een oplossing hiervoor en nog een manier om ontspannen van je vakantie te genieten, is door ervoor te zorgen dat niet alles van je vakantie afhangt. Waarom zou je zo’n groot deel van je plezier in het leven uit je vakantieweken moeten halen, en zo weinig uit de rest van het jaar? Ook tijdens werkweken kun je je laten inspireren door nieuwe indrukken en ervaringen. Ook dan kun je jezelf rust gunnen en de tijd nemen voor dingen die niet je niet moet, maar wil. Maak bijvoorbeeld regelmatig tijd om te sporten of mediteren, een museum, film-, of theatervoorstelling te bezoeken of korte tripjes te maken. Een mooi voornemen om tijdens je vakantie over na te denken!

 

Wat doe jij om te ontspannen tijdens vakanties en werkweken?