Tips voor een professioneel uiterlijk: zo straal je deskundigheid uit

Uit je comfortzone: maar hoe dan?

 

Echte schoonheid zit van binnen, maar onze eerste indruk van iemand bepalen we al binnen enkele seconden. Dat gaat toch op basis van uiterlijk, zelfs als je dat liever niet zou willen. Een professioneel uiterlijk speelt dus best een belangrijke rol in je carrière. Daarom geven we in deze blog tips die iedereen kan toepassen om verzorgd voor de dag te komen op de werkvloer.

Tips die iedereen kan toepassen

Eigenlijk zijn algemene tips best lastig te geven. Want hoe een professioneel uiterlijk eruitziet, hangt sterk af van wat voor werk je doet. Zo kan iemand die in de kunstwereld werkt zich een stuk uitbundiger kleden dan iemand in de financiële of juridische wereld. De eerste tip is dus: kijk goed om je heen wat gebruikelijk is en informeer of er een officiële dresscode is.
 

De tweede tip die de basis vormt voor elk professioneel uiterlijk, is dat je kleding moet passen bij je persoonlijkheid en figuur. Niet alle kleuren en kledingstukken staan iedereen even goed. Pas als je je lekker voelt in je outfit, zul je ook zelfverzekerd kunnen functioneren. Neem je eigen voorkeuren dus altijd mee in het kiezen van kleding voor je werk, in combinatie met wat gewenst en gebruikelijk is.


Met bovenstaande tips als basis kun je verder letten op het volgende:
 

  • Schoon en netjes geknipt haar. Liever geen haar dat tijdens het werken voor je gezicht komt te hangen of waar je steeds aan moet zitten om ervoor te zorgen dat het goed zit.
  • Een frisse, goed verzorgde huid
  • Schone en verzorgde nagels
  • Kleding zonder vlekken, scheuren, kreukels of slijtageplekken
  • Geen strakke of doorschijnende kleding. Ook te wijde kleding is niet flatteus
  • Kleding zonder felle kleuren of drukke prints. Met donkere kleuren en pasteltinten zit je eigenlijk altijd goed
  • Geen blote benen, schouders en tenen en geen diep uitgesneden shirts
  • Nette, gepoetste schoenen die passen bij je kleding
  • Denk ook aan je jas, tas en telefoonhoesje: die moeten passen bij de rest van je verzorgde uiterlijk
  • Je komt stijlvoller over als je varieert

Het idee achter dit alles is: je uiterlijk hoort anderen niet af te leiden van je functioneren. Dat geldt zowel voor slordigheden in je uiterlijk, als voor opvallende details. Daarom is het beter om te kiezen voor een eenvoudige, verzorgde en natuurlijke look.

Mogelijke mannelijke garderobe

De basis voor een mannelijke garderobe bestaat meestal uit pakken of colberts en nette broeken. Hierbij koop je dan geschikte overhemden en schoenen (veterschoenen, instappers of enkellaarzen). Stropdassen worden steeds minder gedragen, maar het is wel handig om er een paar te hebben. Twijfel je over een specifieke situatie, doe dan een stropdas om. Het is gemakkelijker om hem later af te doen, dan er gauw één om te moeten knopen. Wil je het helemaal verzorgd doen, dan past je riem bij de kleur van je schoenen en draag je een brede riem in een casual broek, maar een smallere in een nette pantalon.

Mogelijke vrouwelijke garderobe

Een geschikte garderobe met vrouwelijke zakelijke kleding kan beginnen met enkele nette broeken of kokerrokken. Die laten zich goed combineren met blouses (wit of zwart is altijd goed), nette shirts en eventueel colbertjes of blazers. Een jurk of rok (minimaal tot op de knie) kan ook, maar draag daar dan wel altijd een panty onder (en neem een reservepanty mee). Als schoenen zijn platte schoenen of (niet te hoge) pumps met gesloten tenen geschikt. Met subtiele accessoires als sieraden of een riem, maar ook met de topjes die je onder een blazer draagt en nagellak kun je een vleugje kleur toevoegen. Let op: een goed passende en niet zichtbare bh onder je kleding kan een wereld van verschil maken.

Koop je kleding slim in

Ben je bang dat dit allemaal veel te duur wordt? Koop je basisstukken slim in en zorg dat je kledingstukken op verschillende manieren met elkaar te combineren zijn. Zo kun je er met een paar basisstukken elke dag stijlvol uitzien. Eventueel kun je foto’s maken van alle mogelijke combinaties en die op je telefoon zetten, zodat je er ’s morgens doorheen kunt bladeren om er een te kiezen als je daar moeite mee hebt.