De juiste sportschool kiezen: zo doe je dat

Kies de juiste sportschool

Het kiezen van de juiste sportschool kan lastig zijn, vooral als je in een stad of dorp woont waar meerdere aanbieders zitten. Hoe kies je dan toch wat het beste bij jou past? Met behulp van onderstaande punten wordt dat wat gemakkelijker.

Groepslesrooster

Wil je meedoen met groepslessen? Check dan uitgebreid het rooster en leg het naast je eigen agenda: zitten jouw favoriete lessen ertussen en vinden ze plaats op momenten dat het jou uitkomt?

Fitness

Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot krachttraining? Behalve machines moeten er ook genoeg ‘losse’ materialen aanwezig zijn om mee te kunnen werken. Denk hierbij aan dumbbells en barbells, maar ook aan ballen, zakken, touwen en balansmateriaal (bijvoorbeeld Bosu ballen). Trainen met deze spullen maakt je niet alleen sterker, maar het verbetert ook je coördinatie en balans.  Welke cardioapparaten zijn aanwezig? Er moeten loopbanden en fietsen staan, maar roeimachines en crosstrainers zijn ook onmisbaar. En zijn er (deskundige) trainers aanwezig die je kunnen helpen bij de oefeningen en eventueel een schema voor je kunnen maken?

Veilig en schoon

Hoe ziet de sportschool er in het algemeen uit? Staat alles er netjes bij, werken de apparaten en zijn ze schoon? Is het opgeruimd en liggen er geen losse spullen op de grond? Het gaat niet alleen om lekker trainen, maar ook veilig je gang kunnen gaan.  Zijn de kleedkamers en het sanitair schoon en zijn er voldoende lockers om je spullen veilig op te bergen? Kies altijd voor een veilige en schone gym.

Sfeer

Niet elke sportschool heeft hetzelfde publiek. Kijk wat bij jou past: kies je een ‘hippe’ plek, of train je liever in de lokale sportzaal? Jij moet je er goed bij voelen. Wat voor mensen lopen er rond? Hoe is de verhouding man-vrouw? Zijn er trainers die een praatje met mensen maken? Er waar trainen je vrienden en je partner? Misschien wil je wel samen sporten.

Proefles

De beste manier om te ervaren of een sportschool bij je past is één of meerdere proeflessen volgen, meestal is dit gratis. Op deze manier kun je de sfeer ervaren zonder dat je gelijk vast zit aan een maandelijks bedrag. Is er geen proefles, koop dan een dagpas. Je kunt er voor kiezen om bij meerdere sportscholen een les te proberen, dan heb je vergelijkingsmateriaal.

Praktische zaken

Nog wat praktische zaken om in de gaten te houden: de openingstijden, de reistijd naar de sportschool toe, parkeermogelijkheid en eventuele andere locaties waar je met hetzelfde abonnement kunt trainen. Wat zijn de extra faciliteiten (sauna, zonnebank, horeca)?

Niet onbelangrijk: wat kost het abonnement en past dit binnen je budget? Check altijd of er lopende aanbiedingen of kortingsacties zijn. Wil je niet lang aan een abonnement vast zitten, vraag dan om een strippenkaart.