De voordelen van training met een maatje of groep

Samen sporten

 

Misschien sport jij in je eentje en gaat dat je goed af. Of ben je iemand die beter tot zijn recht komt in een clubje, of samen met iemand? Dat kan goed, want er zitten zeker voordelen aan trainen met een maatje of groep.

Gezelschap

Train je met een persoon of club mensen waar je het goed mee kunt vinden, dan is dat natuurlijk gezellig. En die gezelligheid, dát werkt motiverend: tijd samen doorbrengen en plezier hebben terwijl je traint zijn natuurlijk twee vliegen in één klap. Daarnaast leer je ook nieuwe mensen kennen; sport verenigt verschillende mensen en zo ontmoet je personen die je in je dagelijks leven niet zomaar zou tegenkomen.

Prestatie

Daarnaast kan je prestatie erdoor verbeteren, zonder dat je het in de gaten hebt. Ten eerste is de sociale controle een drijfveer om niet af te haken: kom je niet opdagen, dan is er altijd wel iemand die je vraagt waar je was! Vooral wanneer je met maar één buddy traint, die kun je natuurlijk niet in z’n eentje laten zitten. Ten tweede helpt een trainingsmaatje je om je grenzen te verleggen: net een paar kilo extra tillen, wat verder rennen of iets vaker trainen, een maatje sleept je er doorheen en moedigt je aan. Maar pas er wel voor op dat je niet té ver gaat.

Groep of maatje zoeken

Wanneer je een sportmaatje of een groep wil vinden, zijn er verschillende manieren om dat te regelen. Informeer eens in je sociale kringen of iemand zin heeft om mee te gaan. Denk niet alleen aan je vrienden, maar bijvoorbeeld ook aan collega’s, ouders van het schoolplein of aan mensen bij je muziek/bridge/knutselclub. Wil je je aansluiten bij een groep, vraag dan een proeftraining aan bij een lokale sportclub (bijvoorbeeld de atletiek- of voetbalvereniging), of volg een lesje bij een bootcampclub. Vaak is de eerste les gratis.