Voeding rondom het sporten

Sporten en eten

 

Hoe moet je voor en na je sportmoment eten? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden, want ieder lichaam is anders. Het is dus belangrijk om te ervaren wat werkt voor jou, en verschillende dingen te proberen. Er zijn wel enkele algemene richtlijnen waar je naar kunt handelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Eten voor het sporten

Eet je te kort voor het sporten, dan beïnvloedt dat je prestaties op een negatieve manier. Je verteringsstelsel vraagt voor de verwerking van voedsel om een constante aanvoer van bloed. Ga je vlak na het eten sporten, dan onttrekken je spieren zuurstofrijk bloed uit je maag-darmkanaal, terwijl je het eigenlijk daar juist nodig had. Hierdoor kan voedsel niet goed verwerkt worden, waardoor je misselijk wordt en maagklachten kunt krijgen.

 

Tips: twee à drie uur van tevoren

  • Eet een gezonde, volledige maaltijd met koolhydraten en eiwitten.
  • Trek genoeg tijd uit voor de vertering.
  • Drink voldoende water.

 

Tips: vlak voor het sporten (uur tot een half uur)

  • Houd het bij een lichte snack.
  • Eet weinig vet en eiwitten.
  • Beperk vezelrijke producten.

Voorbeelden: rijstwafel(s) met een banaan, magere yoghurt met fruit, een paar gedroogde dadels.

Eten na het sporten

Tijdens het sporten, vooral bij duurtrainingen, verbrand je veel koolhydraten. Het is dus belangrijk om deze daarna aan te vullen. Ook is het voor het herstel van je spieren belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

 

Tips: een half uur tot een uur na het sporten

  • Vul je koolhydraten aan, bijvoorbeeld door het eten van fruit, brood of pasta.
  • Neem een eiwitrijk product. Gezonde keuzes zijn magere kwark, een ei, peulvruchten of magere kip.

 

Soms hoor je ook over trainen op een nuchtere maag. Hoe werkt dat en is het wel verstandig?