Meer energie om te sporten – zes tips

Meer energie voor sporten

 

Kan jij wel wat meer energie gebruiken om te sporten? Er zijn verschillende manieren om dat voor elkaar te krijgen. Daar hoef je geen gekke dingen voor te doen, slechts goed voor jezelf en je lichaam zorgen. Wees eens eerlijk naar jezelf: op welke punten kun jij nog wel het een en ander verbeteren?

Slaap

De meeste volwassenen hebben 8 uur slaap per nacht nodig. Kom jij daaraan? Meer slapen lukt makkelijker wanneer je op tijd naar bed gaat, zo simpel is het. Raak je afgeleid door de televisie? Zet een wekker. Niet om op te staan, maar als seintje dat het tijd is om je nachtrust te pakken.

 

Tip 1: zorg ervoor dat je niet kort voor het slapen nog intensief hebt getraind, daardoor kom je moeilijker in slaap. Meer dan drie kwartier achter elkaar sporten verhoogt namelijk je cortisolniveau (stresshormoon) en lichaamstemperatuur. Een korte training kan geen kwaad. En heb je sporten volgens je bioritme al eens geprobeerd?

 

Tip 2: drink ’s avonds geen alcohol. Alcohol voorkomt dat je in een diepe slaap komt, en dat is juist de fase waarin je uitrust. Je valt makkelijker in slaap, maar de kwaliteit van slaap is helaas een stuk minder!

Daglicht

De hele dag binnen zitten, bijvoorbeeld op kantoor, zorgt ervoor dat je te weinig daglicht ziet. Het gevolg van te weinig zonlicht is dat je kans hebt op een vitamine D-tekort. Dit uit zich in klachten als vermoeidheid, uitputting, spierkrampen en spierzwakte. In Nederland hebben we in de winter helaas weinig zonuren. Vermoed je een vitamine D-tekort, ga dan regelmatig naar buiten. Voel je je niet beter, neem dan contact op met je huisarts om je bloedwaarden te laten bepalen. Hij of zij kan je daarna verder helpen.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de brandstof van je spieren, en bestaan uit suikermoleculen. Deze worden in het verteringsstelsel afgebroken en omgezet tot glucose in het bloed. Vanuit de bloedbaan komt het bij de spieren die het omzetten tot glycogeen en gebruiken als brandstof voor energie. Als sporter kun je dus niet zonder! Je vindt de juiste koolhydraten onder andere in volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst, fruit, (zoete) aardappelen en peulvruchten.

Eiwitten

Eiwitten zijn vooral belangrijk ná je training: ze zijn noodzakelijk voor de opbouw en het herstel van je spieren. Eet je te weinig eiwitten, dan zal je lichaam zijn eigen weefsel gaan gebruiken voor het onderhoud en pleeg je roofbouw op jezelf. Eet een combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten: eieren, magere kwark, vis, vlees, tofu, peulvruchten en noten.

Vocht

Zorg dat je zowel gedurende de dag als na je training voldoende water drinkt. Te weinig drinken maakt je sloom. Wanneer je dorst krijgt, ben je eigenlijk al te laat met drinken. Zorg dus dat je altijd een flesje water bij de hand hebt.

Matige beweging

Gedurende de dag matig intensief bewegen (wandelen) houdt je fit en helpt bij het herstel van je trainingen en bij het voorkomen van blessures. Zet elke dag naast je reguliere trainingen 10.000 stappen om optimaal van dit effect te profiteren.