Sport volgens je bioritme

Sport volgens je bioritme

 

Sport jij op vaste tijden of ga je wanneer je agenda het toelaat? Probeer eens te luisteren naar je bioritme en pas je trainingsschema erop aan. Je zult merken dat sporten dan beter gaat.

Slaap

Het algemene advies is om als volwassene 6 tot 8 uur per nacht te slapen. Je biologische klok bepaalt hoe laat je slaperig wordt. Je lichaam heeft namelijk een vast 24-uurs ritme (circadiaans ritme), dat wordt afgesteld op het verloop van de dag. Door je ogen valt licht op je oogzenuw en daarmee stellen je hersenen de klok gelijk. Dit ritme bepaalt wanneer er melatonine (slaaphormoon) wordt afgegeven en wanneer het tijd is om wakker te worden (door het hormoon cortisol aan te maken). Dit ritme verschilt per persoon. Probeer er zoveel mogelijk naar te luisteren en bepaal je eigen slaaptijden.

Chronotypen

Je chronotype geeft aan wat je natuurlijke slaappatroon is. De wetenschap onderscheidt ochtendmensen (vroege chronotypes), avondmensen (late chronotypes) en gemiddelden (intermediaire types). De laatste groep is het grootst. Onze maatschappij is vooral ingericht op ochtendmensen. Ga je als avondmens te veel mee met dit ritme, dan levert dat een permanente jetlag op! Probeer dus, als het kan, je werkdag af te stemmen op jouw chronotype. Ben je ’s ochtends niet op je best, maar kun je ’s avonds moeiteloos een moeilijk rapport opstellen? Probeer hier dan rekening mee te houden.

Trainen

Je trainingsschema kun je het beste aanpassen aan je bioritme. Voor ochtendmensen is dat (vroeg) in de ochtend. Bijvoorbeeld voordat je aan het werk gaat of tijdens je lunchpauze. Avondmensen komen in de loop van de dag pas goed op gang. Train dan direct na je werkdag.

 

Probeer het eens en merk het verschil. Het werkt echt!