Waarom een persoonlijke why handig is

Uit een onderzoek van de TU Twente blijkt dat mensen die een persoonlijk levensmotto hebben, gelukkiger zijn dan mensen die dit niet hebben. Om energie uit je werk en leven te halen, is het belangrijk om te weten wat jij belangrijk vindt. Weet jij nog waarom je ooit voor dit vak of je huidige baan hebt gekozen? Wat je er leuk en belangrijk aan vond? Waarom je het als zinvol werk zag? Werken kan veel van je vragen. Werkdruk kan ervoor zorgen dat al je aandacht wordt opgeslokt door wat je moet doen. Dat je wordt geleefd door je to-do-lijst en vergeet wat eigenlijk belangrijk voor je is.

‘Succes starts with why’

Simon Sinek schrijft en spreekt over het geheim van succesvolle bedrijven: ‘it starts with why’. Hij stelt dat succesvolle bedrijven zich onderscheiden van minder succesvolle bedrijven, doordat zij ergens in geloven. Omdat zij weten waarom zij doen wat zij doen. Dit geeft richting aan hun activiteiten en hun communicatie met klanten.

 

Hij noemt Apple als voorbeeld. Apple verkoopt niet gewoon goede telefoons en computers. Het wilde zich ooit onderscheiden van de gevestigde IT-orde (inmiddels is het dit zelf) door apparaten te maken die er prachtig uitzien en gemakkelijk te gebruiken zijn. Klanten kopen hun design en gebruiksgemak, maar vooral hun belofte. 

Weet jij waarom je doet wat je doet?

Wat voor succesvolle bedrijven geldt, kunnen mensen ook gebruiken. Mensen die energiek, veerkrachtig en succesvol zijn, weten waarom ze het werk doen wat ze doen. En ze weten wat ze de wereld komen brengen. Zij richten zich niet alleen op het goed doen van hun werk of het afwerken van hun actielijstje. Zij richten zich op hun ‘persoonlijke why’. Dit geeft hen de energie en inspiratie om de juiste prioriteiten te stellen en tussendoor ook  klussen te doen die minder leuk zijn, maar wel noodzakelijk. 

Schrijf je eigen ‘why’

Een goede ‘persoonlijke why’ geeft richting aan je activiteiten en heeft drie kenmerken:

  • Positief: het is gebaseerd op een positief toekomstbeeld
  • Zinvol: het beschrijft welke elementen jij in jouw werk en leven als zinvol ervaart
  • Persoonlijk: het beschrijft wat jouw eigen unieke bijdrage is

 

Heb jij al een persoonlijke why of kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? In beide gevallen hebben wij wat leuks voor je. Sinds 2017 kan iedereen met een aanvullende verzekering Start, Extra, Plus of Top namelijk gebruikmaken van GRIP. Dat is een online tool waarin je zelfstandig kunt werken aan het verhogen van je energieniveau, het verlagen van stress en het vergroten van je effectiviteit.

 

Meer informatie over GRIP