Offline netwerken: zo haal je het meeste uit je ontmoetingen

Offline netwerken

Er wordt tegenwoordig zoveel gezegd en geschreven over online netwerken, dat je bijna zou vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als offline netwerken. Toch kunnen beurzen, congressen, seminars, borrels en andere bijeenkomsten IRL (in real life) nog steeds erg nuttig zijn. In deze blog geven we je tien tips om alles uit je offline ontmoetingen te halen.

1. Zet je beste beentje voor

We beginnen met het makkelijkste: een verzorgd uiterlijk. Lees onze blog met zakelijke kledingtips,  maar denk bijvoorbeeld ook aan een passend en actueel visitekaartje. Eventueel kun je ook een portfolio of voorbeelden van producten meenemen.

2. Weet wie je wil spreken

Dit punt vergt wat meer denkwerk. Wie wil je spreken tijdens deze bijeenkomst? Zorg dat je namen van belangrijke contactpersonen uit je hoofd weet. Weet je niet hoe een persoon eruitziet, probeer dat dan te achterhalen door online naar een foto te zoeken. Dat maakt het een stuk makkelijker om op iemand af te stappen.

3. Weet wat je wil zeggen en vragen

De volgende stap is weten wat je wil zeggen als je elkaar eenmaal hebt gevonden. Bedenk hoe je je het beste kunt voorstellen en hoe je kort maar krachtig duidelijk kunt maken wat je doet. Probeer niet alles in deze ene ontmoeting voor elkaar te krijgen. Bedenk naar welke vervolgstap je streeft, zoals een (bel)afspraak of het uitwisselen van meer informatie per e-mail.

4. Luisteren is belangrijk

Pas wel op dat je niet alleen maar aan het praten bent. Luister ook echt aandachtig naar wat de ander zegt en vraag door om te laten zien dat je geïnteresseerd bent.

5. Geven en nemen

Aansluitend op punt 4 is het ook belangrijk om je te realiseren dat netwerken niet altijd direct iets op hoeft te leveren voor jou. Als je een ander vooruit kunt helpen, pluk je daar later vaak alsnog de vruchten van. Breng anderen met elkaar in contact, deel kennis en denk met de ander mee, dan zijn anderen ook bereid om dit voor jou te doen.

6. Gebruik je voelsprieten

Een van de grootste kunsten van het netwerken is aanvoelen of er daadwerkelijk interesse is. Als er geen klik of geen vertrouwen is, is het zonde van je tijd om te blijven praten als Brugman. Dan kun je beter op zoek gaan naar iemand die wel geïnteresseerd is.

7. Maak aantekeningen

Hou tijdens dit alles nauwkeurig bij wie je hebt gesproken, waarover jullie het hebben gehad en wat je eventueel hebt afgesproken. Korte geheugensteuntjes kun je op het visitekaartje van de betreffende persoon zetten, maar je kunt ook op één plek aantekeningen bijhouden van de hele dag. Voeg de ander ook toe aan je (digitale) contactpersonen en noteer daarbij waar je elkaar hebt ontmoet en waarover jullie hebben gesproken. Zo heb je deze informatie altijd bij de hand als je elkaar ergens anders weer tegenkomt.

8. Bestaande en nieuwe contacten

Je hebt dus meer dan genoeg te doen op zo’n netwerkbijeenkomst! Probeer ondanks dat niet alleen tijd te maken voor het aanspreken van nieuwe contacten, maar ook voor een praatje met bestaande relaties. Met een goede balans breid je je netwerk uit én hou je je bestaande netwerk sterk.

9. Follow up

Na zo’n drukke netwerkdag zit het werk er nog niet op. Nu is het juist tijd om de vruchten te plukken. Met behulp van je aantekeningen ga je de follow-up doen. Heb je bijvoorbeeld iemand beloofd dat je je cv zou mailen, doe dat dan zo snel mogelijk na jullie ontmoeting. Gebruik de aantekeningen van jullie gesprek om in bijgaande mail te kunnen verwijzen naar iets concreets waarover jullie hebben gesproken. Mensen die iets voor jou hebben gedaan kun je nog even bedanken en zo kijk je voor elk gesprek wat een geschikte follow-up is.

10. Van offline naar online

Wat je in ieder geval kunt doen, is de mensen die je hebt gesproken opzoeken op social media om daar met ze te linken of ze te volgen. Dat is wel de laagdrempeligste manier om contact te houden. In ons voorbeeld is dit de laatste stap, maar je zou dit ook al als voorbereiding kunnen doen bij de mensen die je wil spreken.