Zeven tips om nooit meer te laat te komen op je werk

Nooit meer te laat

 

Ben jij zo iemand die altijd een paar minuten te laat is – of meer zelfs? Op het eerste gezicht lijkt dat misschien niet zo’n probleem, maar dat is het wel. Niet alleen word je erop aangekeken door je omgeving, het levert jezelf ook veel stress op om altijd maar op het laatste moment binnen te komen rennen. Op tijd komen is echt een plus voor je carrière: het zorgt voor meer waardering van collega’s en leidinggevenden. Bovendien kom je over als iemand die zijn zaakjes op orde heeft. Met deze zeven tips lukt jou dat ook!

1. Probeer te vroeg te komen

De eerste tip is een omslag in hoe je naar aanvangstijden kijkt. Die moet je voortaan anders in je hoofd prenten en misschien zelfs anders gaan noteren. Begint een vergadering om 11.00 uur? Zet de aanvangstijd voor jezelf op 10.45. Hierbij moet je jezelf natuurlijk niet gaan saboteren door er steeds bij te denken dat je eigenlijk een kwartier langer hebt. Spreek echt met jezelf af dat je er om 10.45 moet zijn. Lukt dat inderdaad, dan heb je nog tijd om een kopje koffie te halen, even naar het toilet te gaan, een praatje te maken of een klein klusje te doen, zoals een e-mail beantwoorden. Lukt het een keer niet, dan is het geen ramp. Je bent dan waarschijnlijk nog steeds op tijd voor de ‘echte’ aanvangstijd. Maar zorg ervoor dat te vroeg komen de nieuwe standaard wordt.

2. Zorg dat de tijd zichtbaar is

Vergeet je vaak de tijd? Zorg dan dat je altijd gemakkelijk kunt zien hoe laat het is. Hang bijvoorbeeld thuis een klok op die je goed kunt zien vanaf de plek waar je altijd ontbijt, en draag een horloge. Je smartphone is minder geschikt om de tijd op af te lezen, want daarbij is het risico dat je wordt afgeleid door allerlei meldingen (en daardoor de tijd weer vergeet) groot.

3. Stel alarmen in

De alarmen die je op je smartphone kunt instellen, zijn wél heel nuttig. Ze zijn niet alleen geschikt bij het opstaan, maar ook voor allerlei andere momenten op de dag waarop je moet stoppen met wat je doet om op tijd te komen voor het volgende agendapunt. Bijkomend voordeel: ook de mensen om je heen weten meteen dat je echt weg moet. Dit kun je ook aan het begin van een bespreking aankondigen: om zo-en-zo laat moet ik echt weg. De andere aanwezigen zijn dan niet verbaasd als je alarm gaat en ze zullen meewerken aan het afronden van het gesprek.

4. Een goede voorbereiding is het halve werk

Moet je de deur uit? Zet van tevoren klaar wat je moet meenemen. Doe dat op een plek die je niet kunt missen, bijvoorbeeld bij de voordeur. Bewaar dingen over het algemeen zo veel mogelijk op een vaste plaats, zodat je niet steeds tijd kwijt bent aan het zoeken van je sleutels of een boterhamzakje. Als je ook nog je kleren voor de volgende dag van tevoren klaar hangt, voorkom je keuzestress - én de lastminute ontdekking dat er iets van je outfit in de was zit.

5. Schrijf je to-do’s op voor later

Kom je vaak te laat doordat je op het laatste moment bedacht dat je nog ‘even’ iets moest doen? Grote kans dat dat ene taakje je meer tijd kostte dan je dacht. Te laat komen komt namelijk vaak doordat we de tijd die we ergens voor nodig hebben te optimistisch inschatten. In plaats van meteen ‘even’ doen op een moment dat je eigenlijk weg moet, kun je zo’n inval beter opschrijven voor later. Een digitale notitie op je smartphone is hiervoor ideaal. Kun je het puntje mooi wegwerken als je dankzij je nieuwe routine ergens een kwartier te vroeg aankomt.

6. Plan vertraging in

Zelfs als je heel goed kunt inplannen hoe lang dingen duren (wat veel mensen dus al moeilijk vinden), zul je vaak te laat komen als je precies van die planning uitgaat. Plan altijd wat extra tijd in voor als alle stoplichten op rood staan, de trein vertraging heeft of de vergadering uitloopt. Dat is niet te voorzichtig, maar gewoon de realiteit.

7. Houd rekening met je bioritme

Veel mensen zijn een uitgesproken ochtend- of avondmens. Hou daar vooral rekening mee! Ben je een avondmens, doe dan zo veel mogelijk dingen (bijvoorbeeld het klaarleggen van je spullen) al ’s avonds. Ben je een ochtendmens en vallen je ogen ’s avonds al vroeg dicht? Geef daar dan aan toe en sta liever ’s morgens wat eerder op om te doen wat je moet doen. Dan ben je waarschijnlijk veel scherper.

 

Heb jij nog een gouden tip om altijd op tijd te komen? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.