Van motivatieprobleem naar fijne flow: zo doe je dat

Tips voor beweging bij thuiswerken door ZorgDirect

Iedereen heeft wel eens wat minder zin om te werken. Maar als het een patroon wordt om met tegenzin naar je werk te gaan en je daar stierlijk te vervelen, moet je gaan oppassen dat je niet in een bore-out terechtkomt. Om dat te voorkomen, moet je in actie komen en in deze blog helpen we je daarmee op weg.

Signaleer op tijd en kijk terug

Steeds meer fouten maken, uitstelgedrag vertonen, deadlines missen, regelmatig te laat komen en je vaak ziek melden. Als dit je bekend voorkomt, is het echt tijd om in actie te komen tegen je motivatieprobleem. Ooit was er een moment dat je deze baan graag wilde en dat je met plezier aan het werk ging. Er is blijkbaar iets veranderd. Om te ontdekken wat je daaraan kunt doen, moet je eerst weten wat dat is. Zijn je werkzaamheden of arbeidsomstandigheden veranderd? Kun je achterhalen wanneer je motivatie is afgenomen? Alles wat je kunt bedenken, kan je helpen om de oorzaak van je motivatieprobleem vast te stellen. En dat is meteen stap 1 op weg naar een oplossing.

Kom in actie

Nu je weet wat de oorzaak is van je gebrek aan motivatie, kun je in actie komen. Heb je geen fijne werkplek? Doe een voorstel om dit te verbeteren. Zijn je werkzaamheden niet uitdagend genoeg (meer)? Kijk dan hoe je je talenten beter kunt benutten – lees bijvoorbeeld onze blog over job crafting. Voel je je niet gewaardeerd of krijg je niet of nauwelijks feedback? Bedenk dan wat je nodig hebt (bijvoorbeeld meer salaris of brainstormsessies) en wat je kunt doen om dit te realiseren.


Helaas heb je niet alle omstandigheden op je werk zelf in de hand. Maar er valt altijd wel iets te bedenken waarmee je een stap in de goede richting zet.

Bedenk een stok achter de deur

Als je al behoorlijk gedemotiveerd bent, kan het best lastig zijn om in actie te komen. Om jezelf toch in beweging te krijgen, kun je de volgende trucjes gebruiken als stok achter de deur:
 

  • Spreek een doel met jezelf af
  • Maak het SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden)
  • Vertel anderen over je doel of vind medestanders om het samen mee te doen
  • Spreek een beloning met jezelf af als je resultaat hebt geboekt
  • Maak een afvinklijstje met tussenstappen en hang dit op een plek waar je het regelmatig ziet

Weer in de flow

Op deze manier ga je stap voor stap weer op zoek naar de flow. Dat is het gevoel dat je krijgt als je helemaal in je werk opgaat. Voor iemand die in de flow zit, is werken absoluut geen straf! Om de flow te vinden, is het belangrijk dat je werk doet dat bij je interesses en vaardigheden past – niet te moeilijk, maar zeker ook niet te makkelijk. Het zou dus best kunnen dat je gebrek aan motivatie een teken is dat het tijd is om te groeien in je carrière, omdat je pas op een hoger niveau weer in de flow kunt komen. Als je het zo bekijkt, kan een motivatieprobleem een waardevol signaal zijn, dat je uiteindelijk hogerop kan brengen.


Als dat niet genoeg motivatie is om in actie te komen…