Mindset en nieuwe vaardigheden: meer waard dan jarenlange werkervaring?

Naast een functie grijpen, omdat je de vereiste werkervaring mist is heel frustrerend. En is het eigenlijk wel terecht? Is werkervaring echt zo belangrijk als vaak wordt gedacht, of is het tijd om daarnaast ook meer waarde te hechten aan nieuwe vaardigheden en de juiste mindset? 

Oplepelen versus opzoeken

Professionals die hun opleiding voor het digitale tijdperk hebben gevolgd, hebben boeken vol aan kennis in hun geheugen moeten prenten. Als je vraagt hoe ze een bepaald probleem zouden oplossen, putten ze uit die kennis, aangevuld met wat ze tijdens hun carrière aan ervaringen hebben opgedaan. Logisch dus dat bij sollicitatiegesprekken vaak naar relevante ervaring wordt gevraagd – die kan immers heel nuttig zijn!


Tegelijkertijd hebben digitalisering en internet ervoor gezorgd dat kennis veel toegankelijker is geworden. Het is niet meer strikt noodzakelijk om zoveel uit je hoofd te leren, want dankzij mobiele devices hebben we altijd en overal toegang tot al die kennis.


Bij al die nieuwe mogelijkheden horen ook nieuwe vaardigheden. Hoe kun je effectief zoeken binnen al die beschikbare kennis? Hoe bepaal je welke bronnen je wel en niet vertrouwt? Daarom is het huidige opleidingssysteem steeds meer gericht op die nieuwe vaardigheden. En alle ophef rondom ‘fake news’ laat zien dat dit ook hard nodig is.

Fouten en de comfortzone

Een andere nieuwe vaardigheid is het durven maken van fouten. Vroeger werden fouten vaak gezien als gebrek aan de nodige kennis. Nu groeit het besef dat je voor vernieuwende ideeën dingen moet durven proberen, en dat fouten maken daar onvermijdelijk bij hoort.


Nauw daarmee verbonden is het vermogen om buiten je eigen comfortzone te treden: niet jarenlang elke dag hetzelfde doen, maar nieuwe dingen uitproberen, ook als je niet zeker weet of ze wel bij je passen. Proberen is de enige manier om daarachter te komen!  

Innovatie door een open mind

Al die nieuwe vaardigheden zijn misschien wel net zo waardevol als relevante werkervaring. Want wie zou er beter in staat zijn om een afdeling naar een hoger niveau te tillen: iemand die al jarenlang op die (of een gelijksoortige) afdeling werkt, of iemand zonder voorkennis die er met een open mind naar kijkt en daardoor met hele innovatieve plannen komt? Daarom zou het jammer zijn om iemand met de juiste mindset meteen al af te wijzen vanwege een gebrek aan ervaring.

Het ideale dreamteam

Dit wil trouwens niet zeggen dat werkervaring ineens nutteloos is geworden. Of dat jonge mensen altijd beter zijn dan ouderen. Als we overal mensen zonder voorkennis zouden aanstellen, die eerst het wiel opnieuw moeten uitvinden, zouden we veel waardevolle kennis weggooien. Bovendien zijn er best oudere werknemers die de nieuwe ontwikkelingen optimaal weten te benutten, net zoals er jongeren zijn die geen onderscheid kunnen maken in de kennis die ze via internet voorgeschoteld krijgen.


Het ideale dreamteam bestaat waarschijnlijk uit een combinatie van iemand met veel parate kennis en werkervaring die openstaat voor het leren van nieuwe vaardigheden, en iemand die nog min of meer een onbeschreven blad is en daardoor buiten de kaders kan denken. Als die twee met elkaar samenwerken, zouden er wel eens hele mooie dingen kunnen ontstaan…