De mediterende werking van bewegen

Mediteren door beweging

“Ik zou graag willen mediteren, maar ik kan niet zo goed stil zitten.” Komt jou dit bekend voor? Dat meditatie en mindfulness helpen bij het gezond en fit houden van je geest staat buiten kijf. Maar niet iedereen wil en kan volledig tot rust komen op een matje. Gelukkig zijn er ook vormen van meditatie waarbij je in beweging bent. De meest gemakkelijke manier is om dit lopend te doen.

Wandelen

Een goede manier om bewegen en meditatie te combineren is (mindful) wandelen of meditatiewandelen. Je kunt dit overal doen: in het bos, op de heide, in de stad of bij jou in de buurt.  Het hoeft helemaal niet veel tijd en moeite te kosten. Je kunt beginnen met de volgende oefening:

  • Begin met rustig lopen en concentreer je op je ademhaling.
  • Leg je aandacht op hoe je adem door je lichaam gaat: door je neus, langs je keel en via je longen weer naar buiten.
  • Begin met het tellen van je ademhaling. Ben je bij 10, begin dan weer opnieuw.
  • Als je gedachten afdwalen, wees dan niet geïrriteerd, maar breng je aandacht terug bij je ademhaling.
  • Tien minuten wandelen is voldoende, maar langer mag altijd.

Hardlopen

De titel ‘hardlopen’ is wat misleidend: probeer een rustig tempo aan te houden, waarbij je nog genoeg adem hebt om een goed gesprek te voeren. Ga je zwaar ademen? Verlaag je snelheid. Na je warming-up van 10 tot 15 minuten begin je te ontspannen. Haal adem via je neus en blijf je daarop focussen. Eventueel kun je je ademhaling tellen. Ook bij het hardlopen geldt: raak niet gefrustreerd als je aandacht afdwaalt. Breng jezelf weer terug bij je ademhaling. Een rondje van 20 tot 30 minuten is voldoende. Om af te koelen en de hartslag weer te laten zakken, loop je nog 5 minuten uit.