Goede voornemens? Houd het vol!

In de maanden januari en februari helpen we je graag om je goede voornemens deze keer écht vol te houden. We delen graag een blog met je van één van de oprichters van GRIP, een online coaching tool.

 

Manipuleer jezelf

 

Toen mijn dochter klein was, vroeg ik haar of ze haar spruitjes van een oranje of een geel bord wilde eten. Ze koos met een grote glimlach voor haar lievelingskleur en ik schepte met een grote glimlach de gezonde spruitjes op haar bord. Een beetje manipulatie voor de goede zaak.

 

Als je van je voornemen een gewoonte wilt maken, is het handig als je jezelf ook een beetje manipuleert. Om dit te kunnen doen, moet je jezelf kennen. Een Amerikaanse publiciste op het gebied van gewoontes, Gretchen Rubin, onderscheidt vier types als het gaat om het volgen van regels en het vormen van gewoontes:
 

  • De plichtsgetrouwe voert gewoontes uit, omdat hij of zij het aan iemand anders heeft beloofd. Herken jij jezelf hierin? Maak dan sportafspraken met een vriend of vriendin. Je zult in het begin vooral gaan, omdat je hem of haar niet wilt teleurstellen. Maar wat geeft dat? Gemiddeld genomen moet je iets veertig keer doen voordat het een gewoonte wordt. Je zult dus na verloop van tijd merken dat je ook gaat, omdat je er plezier in hebt en je het zelf graag wil.
     
  • De rebel voert gewoontes uit die hij of zij zelf gekozen heeft en die het door anderen een beetje raar gevonden worden. Als je een rebel bent, zeg dan tegen jezelf dat je natuurlijk niet in zo’n suffe sportschool gaat staan, maar lekker buiten gaat hardlopen. Of besluit om het populaire ‘buiten’ links te laten liggen en je heil juist wel te zoeken bij de apparaten in de sportschool.
     
  • De vrager voert gewoontes uit waarvan bewezen is dat het nut heeft. Doe jij dit ook? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie over het nut en de noodzaak van jouw goede voornemen. Overtuig jezelf dus met feiten. En: hang deze informatie op een zichtbare plek op in huis. Zo heb je het altijd bij de hand als je eens geen zin hebt.
     
  • De volhouder doet het gewoon, omdat hij of haar het aan zichzelf beloofd heeft. Als je een volhouder ben, heb je deze tekst waarschijnlijk niet eens gelezen, maar sta je nu ergens te sporten of een ander goed voornemen uit te voeren.

Weet jij al welk type je bent?

Ga eens na waarom je dingen doet. Doe je het, omdat je het aan een ander hebt beloofd of aan jezelf? Of misschien doe jij dingen graag net even wat anders, of baseer jij beslissingen graag op feiten en cijfers.

 

Als je weet welk type je bent, kun je jezelf ook motiveren om je goede voornemen vol te houden.