Loslaten voor een effectievere werkdag: zo doe je dat

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je zoveel te doen hebt? Zowel thuis als op je werk zijn er zoveel dingen waar je aan moet denken, dat het lastig kan zijn om het overzicht te houden. De vraag is dan ook of je al die touwtjes wel echt in handen moet hebben. Misschien kun je er best een paar loslaten…

Het verhaal van de glazen pot

Ken je dat verhaal van die glazen pot? Het dient als metafoor voor ons leven. Aan het begin van het verhaal wordt de pot tot aan de rand gevuld met golfballen. Die vertegenwoordigen de belangrijkste dingen in ons leven, zoals familie, vrienden en gezondheid. Als er geen golfballen meer bij kunnen, lijkt de pot vol. Maar er blijken nog wel kraaltjes in te kunnen: die passen precies tussen de golfballen. De kraaltjes staan voor iets minder belangrijke dingen, zoals een netjes opgeruimd huis. Is de pot nu vol? Nee, tussen de kraaltjes blijkt nog ruimte te zijn voor zandkorrels. Die staan voor dingen die eigenlijk totaal onbelangrijk zijn, bijvoorbeeld veel dingen die we op onze mobiele telefoon doen.

 

Wat heeft die glazen pot nou met loslaten te maken, vraag je je misschien af. Dat zit zo: als je de pot eerst zou vullen met de zandkorrels en kraaltjes – de minder belangrijke dingen – dan kunnen de golfballen er niet meer allemaal in. Onbelangrijke dingen kunnen er dus voor zorgen dat we geen ruimte meer in ons leven hebben voor belangrijke dingen. De metafoor van de glazen pot maakt duidelijk dat we, om ruimte in ons leven te hebben voor belangrijke dingen, soms minder belangrijke dingen moeten loslaten.

Loslaten op de werkvoer

Dit geldt ook op de werkvloer. Tijdens een werkdag gebeuren er allerlei dingen, van belangrijk tot onbelangrijk. Een grote klant wacht op een oplossing, je moet je urenregistratie nog doen en voortdurend komen er mailtjes en telefoontjes binnen. Hoe bepaal je als professional wat de golfballen zijn, en welke zandkorrels onnodig beslag leggen op je werkdag?

Vijf dingen om meteen los te laten

Alle begin is moeilijk, maar het kan echt. Als je wilt leren loslaten, kun je het beste beginnen met de volgende dingen:

  • Dingen die je alleen van jezelf moet. Als je het gevoel hebt dat je altijd zoveel moet, vraag jezelf dan regelmatig af van wie dat moet. Vaak vinden we van onszelf dat we dingen moeten, terwijl anderen dat niet van ons verwachten. Is dat het geval, probeer dat gevoel van moeten dan los te laten.
  • Dingen die een ander (ook) kan doen. Hulp vragen en delegeren zijn ook manieren om los te laten. Als je verdrinkt in je werk omdat het gewoon te veel is, kan loslaten ervoor zorgen dat je wel door de rest van je werk heen komt. Kijk welke taken je niet per se zelf hoeft te doen en laat ze los.
  • Dingen die je alleen uit gewoonte doet. Zit je bijvoorbeeld regelmatig doelloos door je social media te bladeren, misschien wel omdat je het gevoel hebt anders iets te missen? Laat dat los! Af en toe op social media kijken kan heus geen kwaad, maar als het te veel tijd gaat kosten, kun je die beter effectief besteden. Zo zou je ook vast ingeplande vergaderingen eens tegen het licht kunnen houden.
  • Ergernissen. Ergernissen over van alles en nog wat vreten energie en gaan ten koste van je productiviteit op de werkvloer. Elke minuut waarin je knarsetandend zit te kijken naar hoe iemand iets doet wat je irriteert, is een minuut waarin je niet lekker aan het werk bent. Bij ergernissen heb je de keuze: het initiatief nemen om je ergernis weg te nemen, of accepteren dat je er niets aan kunt veranderen en besluiten je er niet meer aan te ergeren. Loslaten dus! Je kunt je energie wel beter besteden.
  • Faalangst en perfectionisme. De angst om iets fout te doen, slurpt nog meer energie op dan ergernissen. Zonde! Probeer dat perfectionisme zo snel mogelijk los te laten. Begin bijvoorbeeld met het lezen van onze blog over durven falen om succesvol te zijn.

Met deze stappen ben je al een heel eind op weg met loslaten. Je zult zien dat je er ruimte, tijd en focus voor terugkrijgt.