Einde van je carrière - 50 tot 67 jaar

 

Ben jij tussen de 50 en de 67? Dan ben je waarschijnlijk aan het einde van je carrière beland. Deze drie dingen zijn belangrijk voor de levensfase waarin jij je bevindt.

Concentreer je op de inhoud van je werk

Je bent misschien minder ambitieus dan je eerder was. Je kunt echter voor je vak of inhoudelijke onderwerpen en vernieuwingen nog steeds heel veel enthousiasme voelen. Niet, omdat je er zelf verder mee wilt komen, maar puur om de inhoud van het idee. Het is belangrijk dat je onderwerpen die enthousiasme in je oproepen, actief opzoekt. Dan zul je tot op hoge leeftijd je werk met energie kunnen doen.

Pas op je energie

Je werkplezier en energie zullen steeds meer afhangen van je fysieke vitaliteit. Hoe gezonder je bent, hoe meer energie je nog in je werk kunt stoppen en er daarmee uit kunt halen. Dus werk aan je vitaliteit. Maar hoe vitaal je ook bent, je energie zal minder groot zijn dan tien of twintig jaar geleden. Kiezen waaraan jij je energie wilt besteden is daarom in deze levensfase nog belangrijker dan in eerdere fases. 

Ken jezelf en je generatie

Elke generatie brengt haar eigen kenmerken en kracht mee naar organisaties. Binnen organisaties is niet iedereen daar altijd blij mee. Dat betekent dat je soms tegengewerkt zult worden, omdat er mensen zijn die geen gebruik maken van de kracht van het verschil. Jij bent waarschijnlijk van de verbindende generatie of de protestgeneratie. De verbindende generatie X is in vergelijking met andere generaties gericht op samen resultaten boeken, het verbinden van zienswijzen en kwaliteiten, toegankelijkheid en balans tussen inhoud en proces. Ben jij ook zo? Breng het in de praktijk!

 

De protestgeneratie is meer gericht op lang doorwerken en actief blijven, het hervinden van de eigen passie, het benutten van de opgebouwde ervaring en het overdragen van kennis aan jongere generaties. Geldt dat ook voor jou? Gebruik het in je organisatie.