Verder in je carrière met behulp van kernkwadranten

Ontdek je kernkwaliteiten

 

Als je verder wilt in je carrière – en wie wil dat nou niet – is het handig om een eerlijk beeld van je eigen kwaliteiten te hebben. Maar alleen je eigen kwaliteiten kennen is niet genoeg. Je komt veel verder als je ook inzicht hebt in je eigen valkuilen en ontwikkelpunten, die trouwens nauw samenhangen met je kwaliteiten. Het is dus de moeite waard om ook daar eens goed naar te kijken. Een manier om dat te doen, is het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman.

Kwaliteiten en valkuilen

Kernkwaliteiten (onze belangrijkste, diep gewortelde kwaliteiten) staan niet alleen. Behalve kwaliteiten hebben we allemaal ook onze valkuilen. Het is zelfs vaak zo dat je kernkwaliteiten tegelijkertijd ook valkuilen kunnen zijn, vooral als je erin doorslaat. Als je bijvoorbeeld sterk bent in analytisch en beredenerend denken, dan kan het zijn dat je door anderen als hard en ongevoelig wordt gezien. Zo kan wat de één een kwaliteit vindt, voor de ander juist onuitstaanbaar zijn.

 

Je kernkwaliteiten en daarmee verbonden valkuilen hebben dus ook hun effect op de omgang met anderen. Kennis van je kernkwaliteiten en valkuilen is dan ook niet alleen nuttig voor je carrière, maar ook bij het omgaan met conflicten op de werkvloer.

Allergieën en uitdagingen

Aan de andere kant kunnen je eigen kwaliteiten net zo goed leiden tot een gevoel van allergie voor gedrag van anderen. Dezelfde analytische en beredenerende persoon kan zich bijvoorbeeld ergeren aan mensen die zich laten sturen door emoties. En dat terwijl het zich laten leiden door emoties ook weer uit een kwaliteit voortkomt; invoelend vermogen.

 

Het interessante is, dat juist die allergie een indicatie kan zijn dat daar een uitdaging voor je ligt: een vaardigheid die je wat meer zou mogen ontwikkelen. Het zal nooit een kernkwaliteit van je worden en dat hoeft ook niet, maar je kunt er vast wel iets beter in worden. Als dat lukt, zal je kernkwaliteit alleen maar beter tot zijn recht komen, omdat je hem genuanceerder kunt inzetten.

Kernkwadranten tonen het geheel

Al met al is dat best veel om helder voor ogen te houden. Daar komen de kernkwadranten om de hoek kijken. Kernkwadranten laten zien hoe kernkwaliteiten verbonden zijn met valkuilen, allergieën en uitdagingen. In het genoemde voorbeeld is de kernkwaliteit analyserend vermogen, de valkuil is ongevoeligheid, de allergie is mensen die zich laten leiden door emoties en de uitdaging is invoelend vermogen.

Maak je eigen kernkwadranten

Op die manier kun je zelf een uitgebreider beeld krijgen van je kernkwaliteiten en daarbij horende valkuilen en uitdagingen. Hierbij kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waar ben ik echt heel goed in? (kernkwaliteit)
  • Wat zou ik soms wat minder moeten doen? (valkuil)

 

Het antwoord op bovenstaande vragen kun je zelf bedenken. Maar als je durft, kan het heel verhelderend zijn om het aan anderen te vragen. Of probeer je in ieder geval in een ander te verplaatsen: wat zouden mensen wel eens vervelend aan jou kunnen vinden?

 

  • Aan welke eigenschappen erger ik me bij anderen? (allergie)
  • Welke eigenschap zou ik wel wat meer mogen ontwikkelen? (uitdaging)

 

Eigenlijk kun je met elke vraag beginnen en vanuit daar de andere antwoorden erbij bedenken. Hierboven zijn de valkuil, allergie en uitdaging beredeneerd vanuit de kwaliteit. Maar andersom kan ook: beginnen met iets wat je moeilijk vindt en bedenken welke kwaliteit er achter die barrière schuilgaat. Of uitgaan van iets wat je enorm stoort aan een ander en van daaruit bedenken welke kwaliteit daarachter zit en hoe je jezelf op dat punt zou kunnen verbeteren.

Samen met kernkwadranten werken

Wil je het echt effectief aanpakken? Ga er dan eens samen met je collega’s voor zitten om jullie kernkwadranten uit te werken. Dat kan best confronterend zijn, maar het leidt vaak wel tot meer begrip, betere communicatie en effectiever samenwerken. Er is zelfs een kernkwadrantenspel ontwikkeld om dit spelenderwijs te bereiken.

Meer weten?

Ben je benieuwd geworden naar je eigen kernkwaliteiten en hoe jouw uitdagingen je vooruit kunnen helpen in je carrière? Of denk je dat kennis van kernkwadranten de onderlinge verhoudingen bij jou op het werk zou kunnen verbeteren? Dan kun je er meer over lezen in de boeken die Daniel Ofman erover schreef, zoals “Bezieling en kwaliteit in organisaties” en “Hé, ik daar?!”.

 

Heb jij wel eens je kernkwadranten in kaart gebracht? Kwam er wat verrassends uit? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.