Huisdieren op de werkplek: over honden, katten en konijnen op kantoor

Als je van honden, katten of konijnen houdt, wil je die het liefst altijd om je heen hebben - ook op je werk. Er zijn bedrijven waar dat kan en de aanwezigheid van dieren op de werkplek heeft een aantal bewezen voordelen. Maar… er zitten ook haken en ogen aan.

Voordelen van huisdieren op het werk

Het eerste nadeel waar de meeste mensen aan denken, is dat dieren op de werkplek kunnen afleiden van het werk. Maar aangezien het nemen van micropauzes juist goed is voor de productiviteit, is het helemaal niet erg als je af en toe een kleine pauze neemt om het kantoordier te aaien, voeren of uit te laten. Contact met een dier kan je rustiger en vrolijker maken, waardoor je daarna fris en scherp weer aan de slag kunt.

 

Een ander voordeel is dat een kantoordier kan uitgroeien tot een mascotte. Een knuffelbaar kantoordier zorgt voor een luchtige sfeer en kan zelfs bijdragen een het sympathieke imago van een bedrijf.

 

Daarnaast dromen veel professionals ervan om hun geliefde huisdier ook tijdens kantooruren om zich heen te hebben. En het is meteen een oplossing voor het probleem dat huisdieren erg lang alleen zijn en in de tussentijd misschien wel uitgelaten moeten worden. Voor dierenliefhebbers kan deze mogelijkheid dus een reden zijn om bij een bedrijf te willen of blijven werken.

Duidelijke afspraken

Om het hebben van huisdieren op het werk praktisch haalbaar te maken, moeten er wel duidelijke afspraken worden gemaakt. Ook kan het slim zijn om de Arbowet na te kijken op eventuele beperkingen in verband met bijvoorbeeld hygiëne. Sta in ieder geval stil bij de volgende vragen:

 

  • Wie zorgt voor eten, drinken en verschonen/uitlaten?
  • Wie ruimt ‘ongelukjes’ op?
  • Als er geen huisdieren worden meegenomen, maar er één kantoordier wordt aangeschaft, wie zorgt daar dan voor buiten kantoortijden?
  • Als het hondje van Linda mag rondlopen over de werkvloer, geldt dat dan ook voor de ratjes van Pieter? Hoe bepaal je welke dieren wel en niet mogen zonder dat dit wrijving veroorzaakt?
  • Als iedereen zijn of haar huisdier mag meenemen, kunnen al die dieren dan tegelijk op kantoor zijn?

Geschikte kantoordieren

De laatste twee punten maken al duidelijk dat het ook van het dier of de dieren zelf afhangt of ze geschikt zijn als kantoordier.

  • Ten eerste moet het dier het zelf fijn vinden en geen last hebben van alle prikkels op de werkplek.
  • Daarnaast mag het dier geen mensen lastigvallen. Blaffen, likken en snuffelen vinden veel mensen niet prettig – en grommen en bijten al helemaal niet. Dieren die dit zomaar bij iemand doen, zijn dus niet geschikt. Wat dat betreft zijn een konijn of cavia in een hok en een goudvis in een kom makkelijker – die kunnen niet ongewenst bij andere mensen in de buurt komen. Voor honden kan een bench een oplossing zijn, of de hond altijd kort aangelijnd houden.
  • Vieze luchtjes die dieren met zich meedragen en dierenharen die overal terechtkomen, zijn helaas lastiger te beperken. Als eigenaar merk je het misschien niet eens meer, maar dat kan anders liggen voor je collega’s.

Denk aan collega’s en klanten

Zelfs als je een perfect opgevoede hond hebt gevonden die iedereen met rust laat en rustig op zijn plek blijft liggen, kan het nog gebeuren dat mensen op de werkvloer allergisch zijn of gewoon niet van honden houden. “Hij doet niks hoor!” zeggen verandert daar helemaal niets aan. Smaken verschillen nu eenmaal: als hondenliefhebber heb je misschien hetzelfde gevoel over ratten of reptielen, die voor anderen weer leuke huisdieren zijn.

 

En als iedereen op de afdeling het eens is over het toelaten van een huisdier, kunnen wisselingen in het team daar weer verandering in brengen. Om nog maar te zwijgen over bezoekers en klanten. De een zal het ontzettend leuk vinden om een kantoordier aan te treffen, voor een ander kan het juist een afknapper zijn. Dat is toch iets om bij stil te staan.

Take Your Dog To Work Day

Conclusie: er zitten zeker voordelen aan het toestaan van huisdieren op de werkvloer, maar ook heel wat haken en ogen. Als een kantoordier je wel wat lijkt, kun je altijd beginnen met één dag om het uit te proberen. Er is zelfs een jaarlijkse Take Your Dog To Work Day in de laatste week van juni die daarvoor een mooie aanleiding kan zijn.


Zou jij het willen uitproberen? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.