Het ideale trainingsschema

Het ideale trainingsschema

Hoe het ideale trainingsschema eruit ziet, dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Vanzelfsprekend heeft elk mens een ander lichaam en een ander doel. Ook hebben verschillende factoren invloed op je mogelijkheden: denk aan familieomstandigheden, werk(tijden), en beschikbare sportfaciliteiten. Toch zijn er wat globale richtlijnen waarmee je fit en gezond blijft. Het ideale trainingsschema bestaat uit drie onderdelen: dagelijkse beweging, krachttraining en cardiotraining.

Dagelijkse beweging

Doe elke dag aan matige beweging, minimaal 30 minuten. Beweging zorgt voor een gezond lichaam en een fit brein. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn; gewoon een stuk wandelen is prima. Andere activiteiten die je kunt doen zijn fietsen, tuinieren of yoga.

Krachttraining

Onder krachttraining verstaan we alle vormen van weerstandstraining, maar de meest beoefende vorm is fitness. Probeer minimaal één keer per week aan krachttraining te doen, maar bij voorkeur twee keer per week. Krachttraining houdt je spieren fit en zorgt voor sterke botten.

Cardiotraining

Cardiotraining zorg voor een beter uithoudingsvermogen, of zoals de meesten van ons zeggen: ‘een betere conditie’. Denk aan hardlopen, fietsen, zwemmen, roeien of dansen. Ook voor deze training geldt: minimaal één keer per week, maar bij voorkeur twee keer.

 

Vier keer per week trainen is iets wat je moet opbouwen. Luister naar je lichaam en check of je het aankunt. Het is niet erg om af en toe een training over te slaan, of om ervoor te kiezen maar twee of drie keer per week te trainen. Maar probeer wel elke dag je 30 minuten beweging te pakken.

 

De beste tips om je aan je schema te houden:

  • Train op vaste tijden: ga altijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip;
  • Plan je sportmomenten in, blok het in je agenda;
  • Houd je aan de afspraken met jezelf!
  • Vind je lastig om zelf te gaan? Zoek dan een sportmaatje.

Succes!