Hard werken en lekker in je vel zitten – kan het allebei?

Hard werken en je goed voelen

 

Succes bereik je meestal door er hard voor te werken – en daar is helemaal niets mis mee. Toch hoor je steeds vaker dat mensen in een burn-out terechtkomen. In een tijd waarin werktijden vervagen en we altijd bereikbaar zijn, lijkt overbelasting altijd op de loer te liggen. We moeten op zoek naar een manier waarbij we hard werken en ons tegelijkertijd goed blijven voelen. Kan dat? Wij denken van wel en we geven je 10 tips om dit te bereiken.

1. Blijf jezelf

Dat klinkt heel eenvoudig. Toch hebben we vaak de neiging om op ons werk een soort rol aan te nemen. We willen graag zelfverzekerd, deskundig en succesvol overkomen. Maar als dat niet is hoe je je echt voelt, kun je van al dat doen alsof heel moe worden. Je mag je best af en toe kwetsbaar opstellen of toegeven dat je iets niet weet. Zo blijf je dichter bij jezelf en dat kost veel minder moeite.

2. Leer delegeren

Misschien zit het niet in je aard om taken door anderen te laten uitvoeren. Maar alles zelf willen doen is een grote valkuil. Realiseer je dat je echt niet alles zelf hoeft te doen. Worstel je met werkzaamheden die anderen liever of beter doen? Dan is dit hét moment om te delegeren. Als je daar dan ook nog eens een gewoonte van maakt, scheelt dat een hoop stress.

3. Durf nee te zeggen

Delegeren is niet eens meer nodig als je nee leert zeggen tegen taken die niet bij je passen. We snappen dat je graag iemand wilt zijn met een ‘can do’-mentaliteit, maar uiteindelijk is het effectiever om je energie te besteden aan taken waar je goed in bent.

4. Baken niet-werktijd af

Werkzaamheden plannen is belangrijk, maar ook vrije tijd moet je inplannen. En als we zeggen vrij, dan bedoelen we ook vrij – 100% zonder werk, liefst offline. Dat heb je nodig om de batterij weer op te laden. Je zult er alleen maar beter door presteren.

5. Doe iets heel anders

Je laadt extra goed op in je vrije tijd als je iets heel anders doet dan tijdens je werk. Doe je vooral veel denk- en computerwerk? Werk dan buiten je werk om eens lekker met je handen, bijvoorbeeld in de tuin of met een creatieve hobby. Op werkdagen kun je dit in het klein doen: zoek in de pauze de buitenlucht op en beweeg je hele lichaam in plaats van alleen je typende vingers.

7. Zorg goed voor jezelf

Een open deur, maar deze mag toch niet ontbreken. Voor een gezonde geest in een gezond lichaam zijn gezond eten en regelmatig bewegen belangrijk. Vergeet ook genoeg slapen niet.

8. Wees zuinig op je netwerk

Net zo belangrijk als een goede gezondheid is het netwerk dat je om je heen hebt. Maak tijd om dingen te ondernemen met je familie en vrienden en zo je ‘vangnet’ te onderhouden. Goede sociale contacten zorgen ervoor dat je sterker staat als persoon en dus ook als professional.

8. Leer luisteren naar je lichaam

Spierspanning in je nek of kaken is maar één voorbeeld van de vele manieren waarop je lichaam aangeeft dat je rust nodig hebt. Grijp niet bij elk pijntje meteen naar de paracetamol en ga zeker niet nog harder werken om je klachten te vergeten. Als je lichaam aangeeft dat er zich stress opbouwt, is het aan jou om manieren te zoeken om die stress te verminderen en bij te komen. Anders komen er steeds meer signalen bij.

9. Vergeet ‘vaag’

Vind je dingen als yoga, meditatie en mindfulness maar vaag? Geef het toch eens een kans. Misschien is het inderdaad niets voor jou, maar het kan ook zijn dat je er tools uit haalt om tijdens en buiten kantoortijden de broodnodige rust te vinden.

10. Ga van moeten naar willen

De kans dat je hard kunt werken en je tegelijkertijd lekker kunt voelen, is het grootst als je het merendeel van de dag bezig bent met dingen die je wilt doen. Stress wordt namelijk bijna altijd veroorzaakt door een gevoel van moeten. Voel je je verstikt door het altijd maar moeten, moeten moeten? Vraag je dan twee dingen af: moet het echt en wat zou je wel willen? Vaak dienen zich dan meer mogelijkheden aan dan je in eerste instantie had gedacht.

 

Hoe zorg jij dat je lekker in je vel zit en toch (of misschien juist daardoor) hard werkt? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.