Goed nieuws: een succesvolle carrière begint bij jezelf

Goed nieuws: succes begint bij veranderingen in jezelf.

Droom je van een succesvolle carrière, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Goed nieuws: succes begint bij veranderingen in jezelf. De sleutel ligt namelijk verborgen in je eigen instelling en inzet – dat blijkt wel als je de eigenschappen van succesvolle personen met elkaar vergelijkt. In deze blog zetten we vijf tips voor je op een rij om je de juiste mindset eigen te maken.

1. Vind je passie en stel een doel

Succes komt niet vanzelf: je moet er meestal lang en hard voor werken. Dat lukt alleen als je datgene wat je doet heel belangrijk en leuk vindt. Om te beginnen ga je dus op zoek naar jouw passie. Let op: vaak is dat niet zoiets als ‘meer geld verdienen’, maar meer iets in de trant van ‘mensen helpen met mijn vakkennis’, ‘een goede balans tussen werk en privé vinden’ of ‘mijn hele carrière blijven leren’.

Als je eenmaal hebt bepaald waarvoor jij je echt helemaal wilt inzetten, koppel je er een concreet doel aan. Dat kan een baan van maximaal 24 uur per week zijn (zodat je vaker thuis kunt zijn), een baan in de zorg of bij een non-profitorganisatie, of een bepaald functieniveau.

2. Geloof dat je het kunt

Zo, dat staat. Heel belangrijk nu: geloof dat je het kunt. Denk positief, spreek jezelf bemoedigend toe en stel je voor hoe het zal voelen als het is gelukt. Hou dat gevoel vast en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen, of door mensen die niet in je geloven of je zelfs tegenwerken. Dit gaat je lukken!

3. Kom in actie en ga ervoor

Nu is het tijd om een lijstje te maken met concrete stappen die je gaat zetten om je doel te bereiken. Succes is namelijk bijna nooit iets dat zomaar uit de lucht komt vallen: je zult er zelf voor moeten zorgen. Dromen en hopen is niet genoeg en klagen over je huidige situatie helpt al helemaal niet. Neem het heft in handen en vink je lijstje steeds verder af.
 

Daarbij zal je ongetwijfeld tegenslagen tegenkomen. Maar als je echt voor de volle 100% voor je doel gaat, zijn dat uitdagingen die je vol energie aangaat. Vergeet niet: ergens aan beginnen kan iedereen, maar alleen echte doorzetters behalen door middel van focus, discipline, volharding en hard werken uiteindelijk hun succes. Daar ligt je kans om je te onderscheiden!

4. Laat zien wat je kunt

Met al dat doorzettingsvermogen ontwikkel je gegarandeerd nieuwe vaardigheden en groei je steeds verder uit tot een expert in wat jij wilt doen. Dat mogen anderen best weten. Grijp daarom elke kans aan om te laten zien wat je kunt. Laat je leidinggevende zien hoe je je ontwikkelt, houd je LinkedIn-profiel up-to-date en plaats regelmatig updates om te laten zien wat je allemaal hebt bereikt.
 

Een ideale manier om de buitenwereld te laten zien wat je kunt is door anderen te helpen met je vakkennis, bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden in LinkedIn-groepen. Dat brengt dan wel niet meteen geld in het laatje, maar het kan wel goodwill opleveren die later goed van pas komt. Degene die jij nu helpt, kan jou later zomaar aanbevelen als je droomvacature voorbijkomt.

5. Omring jezelf met rolmodellen en gelijkgestemden

Ken je de uitdrukking ‘Waar je mee omgaat, daar raak je mee besmet’? Dat geldt ook als je werkt aan een carrièredoel. Als je je omringt met ontevreden mensen die vooral klagen, kom je niet zo snel vooruit. Maar als je je omringt met mensen die net als jij positief ingesteld zijn en hard werken aan hun doelen, is die kans veel groter. Rolmodellen die al bereikt hebben wat jij nastreeft zijn natuurlijk helemaal mooi om in de buurt te hebben.
 

Je ziet het: voor deze actiepunten heb je (bijna) geen anderen nodig. Het is aan jou om de eerste stappen te zetten op de weg naar succes. Klaar voor de start… Af!