Een gezonde werkplek is lief voor al je zintuigen

Een gezonde werkplek

Hoeveel uur breng jij per week door op je werkplek? De kans is groot dat het er best veel zijn. Toch zijn we vaak veel minder bezig met het inrichten van onze werkplek, dan met onze slaap- of woonkamer. Sta er eens bij stil hoe gezond jouw werkplek is en laat je zintuigen je de weg wijzen.

Ga je neus achterna

De geur die ergens hangt is een van de eerste dingen die ons opvallen als we ergens binnenkomen. Frisse lucht is dan ook heel belangrijk voor een fijne werkplek. Daarbij kun je denken aan duidelijk aanwezige vieze geurtjes, maar ook aan dingen die minder opvallen. Zo adem je in een stoffige ruimte dat stof helaas ook in. Dat geldt ook voor chemicaliën uit verf, schoonmaakmiddelen en andere producten die op de werkvloer zijn of worden gebruikt. Dat is dus zeker iets om bij stil te staan bij aanschaf en onderhoud. Maar ook goed ventileren en het neerzetten van planten kan al zorgen voor een betere luchtkwaliteit, waardoor je frisser aan het werk kunt.

Leg je oor te luisteren

Bij geluidsoverlast denk je misschien in eerste instantie aan harde muziek of getimmer. Maar ook (telefoon)gesprekken en luidruchtige apparaten zoals printers of ventilatoren kunnen overlast veroorzaken. Je kunt je er bewust aan ergeren, maar het kan ook zijn dat ze ongemerkt veel van je energie opslokken. De oplossing ligt in eerste instantie in het maken van goede afspraken. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat (telefoon)gesprekken in een aparte ruimte worden gevoerd. Daarnaast zijn er mogelijkheden om een kantoor zo in te richten, dat geluid zich minder gemakkelijk ‘voortplant’ in een ruimte. Dat wordt akoestische demping genoemd.

Het oog wil ook wat

Behalve je neus en je oren wil het oog ook wat. Een prettig ogende werkomgeving is mooi meegenomen. Het lastige is alleen dat de meningen over wat ‘mooi’ is nogal uiteenlopen. Wel zijn er enkele richtlijnen waarmee je eigenlijk altijd goed zit. Een opgeruimde omgeving zonder rommel, drukke patronen of felle kleuren werkt bijvoorbeeld rustgevend en maakt het gemakkelijker om je te concentreren. In een opgeruimde omgeving heb je ook een opgeruimd hoofd, vol ruimte om na te denken.

 

Daarnaast is het licht in een ruimte belangrijk. Er moet genoeg licht zijn om bij te kunnen werken en wakker te blijven. Je zou zelfs speciale daglichtlampen kunnen gebruiken. Let ook op dat je niet tegen een fel licht in hoeft te kijken, en dat er geen licht reflecteert op je beeldscherm, want dat is erg vermoeiend voor je ogen. Indirecte verlichting werkt meestal het prettigst. 

Ook onze spieren, gewrichten en huid vormen een zintuig

Ze worden minder vaak tot de zintuigen gerekend, maar ook je spieren, gewrichten en huid vormen een enorm zintuig. Hier valt tast onder, maar ook je beleving van bijvoorbeeld de temperatuur en je positie in een ruimte. Een ergonomisch ingerichte werkplek, met je toetsenbord en beeldscherm op een goede hoogte, een goede stoel en misschien wel een steuntje voor je voeten kan wonderen doen voor hoe je je aan het einde van de dag voelt. Nog beter is het om zitten af te wisselen met bewegen. Je zou bijvoorbeeld een bespreking ook wandelend kunnen houden, een pingpongtafel op kantoor kunnen neerzetten voor meer beweging in de pauzes of staande werkplekken kunnen creëren. Er zijn zelfs werkplekken waarbij je op een balansbal, fiets of loopband werkt. Allemaal om ervoor te zorgen dat je spieren en gewrichten zich lekker blijven voelen terwijl je werkt.

En smaak dan?

Eén belangrijk zintuig is nog niet aan bod gekomen, en dat is smaak. Het goede nieuws is dat je daar misschien wel de meeste invloed op kunt uitoefenen. Geluiden en geurtjes zijn lastig buiten te sluiten, maar jij bent de enige die beslist wat er wel en niet in je mond verdwijnt. Veel water drinken is daarbij altijd een goede tip, maar je kunt je ook helemaal uitleven op het meenemen van een gezonde lunch naar je werk.

 

Welk zintuig ga jij als eerste tevreden stellen? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.