10 verschillen tussen freelancen en werken voor een baas

Als je een baan hebt, heb je er misschien wel eens van gedroomd om voor jezelf te beginnen. En als je freelancer bent, baal je misschien wel eens van de dingen die je misloopt, omdat je geen baan hebt. Mocht je erover denken om over te stappen van een baan naar werken als freelancer, sta dan eerst even stil bij deze 10 verschillen tussen werken voor een baas en werken als freelancer.

1. Vrij nemen wanneer je wilt

Als freelancer kun je vrij nemen wanneer je maar wilt. Zo lang je je deadlines maar haalt natuurlijk. Je kunt dus gemakkelijker impulsief een dagje naar het strand als je geen dringende opdracht hebt liggen. Vakantiedagen hoef je alleen mee te delen aan je klanten, maar niet te overleggen met je baas. Daar staat tegenover dat je ook niets verdient als je vrij bent, laat staan dat je vakantiegeld krijgt.

2. Niet doorbetaald worden als je ziek bent

Over geld gesproken: als je niet kunt werken omdat je ziek bent, krijg je als freelancer niet doorbetaald. Grote kans dus dat je met je grieperige hoofd alsnog achter je laptop kruipt…

3. Doorwerken als je eigenlijk vrij bent

Nog even over vrije dagen. Als freelancer zijn je werktijden vaak flexibeler dan wanneer je een bepaald aantal uren per week werkt voor een baas. En omdat een klant gemakkelijker dan een werkgever een ander kan zoeken als je zegt dat je vrij bent, is de kans groot dat je je nogal eens laat verleiden om na een telefoontje of mailtje toch aan de slag te gaan. Ook al was je eigenlijk vrij.

4. Werken waar je maar wilt

Je kunt als freelancer op locatie werken, maar in veel gevallen betekent freelancen werken waar je maar wilt. Nooit meer natregenen op de fiets, in de file staan of jezelf in een volle trein proppen. Geen drukke kantoortuin voor jou, maar gewoon je eigen luie stoel of dat ene leuke café. Nog zoiets: geen dresscodes! Je kunt zelfs vijf minuten voor je begint je bed uit rollen of werken terwijl je een wereldreis maakt. Je moet alleen wel zelf de discipline opbrengen om toch echt een keer te beginnen.

5. Geen sollicitatiegesprekken en functioneringsgesprekken

Als freelancer hoef je jezelf nooit meer naar sollicitatie- of functioneringsgesprekken te slepen. Maar om opdrachten binnen te halen, moet je wel voortdurend jezelf onder de aandacht brengen, bedrijven benaderen en afwijzingen incasseren. Het is maar net wat beter bij je past.

6. Geen verplichte praatjes met collega’s

Verplichte praatjes over koetjes en kalfjes bij het koffiezetapparaat behoren ook tot het verleden als je gaat freelancen. Maar pas op: voor je het weet, werk je urenlang aan één stuk door – tot ver na kantoortijd. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ook als freelancer af en toe met iemand te kunnen sparren of gewoon je ei kwijt te kunnen over die ene opdracht of klant.

7. Geen kerstpakket of vrijdagmiddagborrel

Als je toch bezig bent met alles regelen om aan de slag te kunnen als freelancer, bestel dan meteen alvast je eigen kerstpakket. En misschien kun je wel wat andere freelancers vinden voor jullie eigen vrijmibo. Want ook dat zijn dingen die je niet meer vanzelf krijgt.

8. Zelf zorgen voor je pensioen

Belangrijker dan een kerstpakket en de vrijdagmiddagborrel is het om te zorgen voor een buffer, zodat je even vooruit kunt als je ziek bent of op vakantie wilt. Helemaal belangrijk is het dat je stilstaat bij dingen als je pensioen en arbeidsongeschiktheid. Hoe ga je dat opvangen?

9. Voortdurend onderhandelen over tarieven

Onderhandelen hoort erbij als je voor jezelf begint. Dat ongemakkelijke moment waarop tijdens je sollicitatiegesprek wordt gevraagd wat voor salaris je in gedachten had, beleef je dus heel regelmatig. Met nieuwe klanten moet je een tarief overeenkomen en anders zijn er wel bestaande klanten die informeren of het niet goedkoper kan. Terwijl je zelf misschien juist je tarieven wilt laten stijgen – al was het alleen maar om mee te gaan met de inflatie. Dat valt nog niet altijd mee!

10. Je eigen carrièrepad uitstippelen

Een van de grootste voordelen van freelancen is dat je helemaal zelf bepaalt welke opdrachten je wel en niet aanneemt. Wil je een bepaald soort klussen echt niet meer doen? Dan neem je ze niet meer aan. Denk je dat je ander werk juist wel aankunt? Probeer het eens door een kleine opdracht op dat gebied aan te nemen. Wil je een opleiding volgen? Je hoeft aan niemand toestemming te vragen. Je betaalt er tenslotte zelf voor. Maar dan heb je ook je hele carrièrepad zelf in de hand.

 

Als je dit zo leest, wat past dan het beste bij jou: freelancen of loondienst? Laat het ons weten op onze Facebookpagina.