Haal meer uit je werkdag: tien technieken om effectief te werken

Effectief werken

 

Heb jij aan het einde van je werkdag vaak het gevoel dat er meer in had gezeten? Begin je elke dag met goede moed, maar word je afgeleid van echt belangrijke dingen door spoedklusjes, telefoontjes, mail en social media? Dan ben je zeker niet de enige. En omdat veel mensen met dit probleem worstelen, zijn er ook allerlei oplossingen voor bedacht. Het zijn misschien geen wondermiddelen, maar ze zijn zeker het proberen waard. Wij zetten tien technieken om effectief te werken voor je op een rij.

1. Lean

Lean is een manier van werken die draait om het wegwerken van onnodige elementen. Bij deze techniek maak je een einde aan verspilling (van bijvoorbeeld tijd, energie, ruimte en geld) en streef je ernaar dat alles wat je doet ook echt waarde oplevert. Organisaties die werken met Lean worden dan ook wel slanke organisaties genoemd.

2. Six Sigma

Bedrijven die werken met Lean, werken vaak ook met de verbetermethode Six Sigma. Dit is een techniek die bedrijfsprocessen zo veel mogelijk meetbaar maakt, om de organisatie zo steeds verder te kunnen perfectioneren. Die meetbaarheid draagt ook weer bij aan het opsporen en wegwerken van overbodige onderdelen, en aan het optimaal afstemmen van de bedrijfsprocessen op de wensen van de klant (volgens Lean). Vandaar dat dit zo’n veelvoorkomende combinatie is.

 

Boekentips: Wat is Lean Six Sigma? – Mike George en Lean Six Sigma voor dummies - John Morgan

3. Kanban

Kanban is een systeem om te signaleren wanneer iets nodig is, zodat ook meteen aan die vraag kan worden voldaan. Hierbij kun je denken aan voorraadbeheer (het voorkomen van tekorten en overschotten), maar Kanban wordt ook in allerlei andere werkomgevingen toegepast. Vaak wordt gewerkt met een Kanbanbord, dat is verdeeld in kolommen en waarop in één oogopslag te zien is wat er is gedaan en wat er moet gebeuren. Kanban kan prima gecombineerd worden met Lean.

 

Boekentip: Kanban in de praktijk – Sam Laing

4. Scrum

Scrum doet wel wat denken aan Kanban en mag niet ontbreken in dit lijstje van manieren om effectiever te werken. Meer over Scrum kun je lezen in onze eerdere blog over de Scrum-methode.

5. Plan Do Check Act (PDCA)

Ook Plan Do Check Act (PDCA) kun je zien als een onderdeel van Lean Six Sigma. Het idee is dat het steeds weer doorlopen van de vier stappen plannen, uitvoeren, controleren en handelen leidt tot een voortdurende verbetering van de geleverde kwaliteit. Door een plan te maken voor een nieuwe en verbeterde werkmethode, dit plan uit te voeren, te controleren of het inderdaad beter werkte en aan de hand daarvan nieuwe stappen te zetten, ga je steeds effectiever werken. Het fijne is, dat je dit ook op individueel niveau zo kunt toepassen.

 

Kijktip: Uitleg van PDCA op YouTube

6. Pomodoro

Een simpele techniek voor effectief werken waarmee je op elk moment meteen kunt beginnen, is de Pomodoro-techniek. Hierover lees je meer in onze blog over deze techniek.

7. Eat that frog

Heb jij ook wel eens van die taken die je maar voor je uit blijft schuiven? Hoe langer je dat doet, hoe meer je er tegenop gaat zien. Terwijl ze soms best meevallen als je er eenmaal aan begint. En het gevoel van voldoening als je ze kunt afstrepen, geeft je nieuwe energie. Daarom kan het een goed idee zijn om elke dag te beginnen met iets waar je tegenop ziet. Alsof je je er aan het begin van elke werkdag toe zet om een kikker te verorberen (vandaar de naam). Je hebt het dan lekker achter de rug en de rest van de werkdag kan alleen maar meevallen!

 

Boekentip: Eat that frog – Brian Tracy

8. Getting Things Done

Het kan een boel rust in je hoofd geven als je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt gaan doen en welke stappen je daarvoor moet zetten. Daarbij helpt Getting Things Done (GTD) je. Je leest er meer over in onze blog over GTD.

9. De 4-urige werkweek

Je hebt altijd baas boven baas. Je hoeft het niet meteen zelf uit te voeren, maar je kunt je zeker laten inspireren door de gedachte dat je zelfs zo effectief kunt werken, dat een werkweek van vier uur genoeg is. Stel je voor hoe je leven er dan zou kunnen uitzien!

 

Boekentip: De 4-urige werkweek – Timothy Ferriss

10. Zacht werken

Vraag je je af of die drang om steeds effectiever te werken niet leidt tot steeds meer stress en de golf aan burn-outs die op dit moment gaande lijkt? Dan is zacht werken misschien iets voor jou. Het is even omschakelen, maar voor sommige mensen is ontspannen dé manier om juist meer te bereiken.

 

Kijktip: Een introductie in zacht werken op Youtube