Waarom iedereen core stability-oefeningen zou moeten trainen

Core training

Ben je regelmatig in de sportschool, op de tennisbaan of golfclub te vinden? Dan ben je in ieder geval goed bezig. Maar heb je al core stability-oefeningen in je trainingsschema opgenomen? Zo niet, lees dan snel verder om te leren waarom iedereen zijn rompstabiliteit zou moeten trainen!

Waarom core stability?

Alle kracht komt uit de kern van ons lichaam. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je rompstabiliteit in orde is. Een sterke core is de fundering voor alle vormen van beweging, of het nu sport is of huis-tuin-en-keukenklusjes.

Voor wie?

Core stability is noodzakelijk voor iedereen. Sowieso is het raadzaam om je core te trainen wanneer je een specifieke sport beoefent, bijvoorbeeld hardlopen, tennis of golfen. Maar eigenlijk heeft elk mens baat bij een krachtige romp. Je gebruikt je core wanneer je een kind optilt, als je een trap oploopt, een wandeling maakt, muziek maakt (denk aan violist of saxofoonspeler), kortom: bij alle bewegingen.

Wat train je?

Wanneer we core stability trainen, dan pakken we de volgende spieren aan: de buikspieren, de rugspieren en de bilspieren. Deze spieren vormen de kern die het lichaam in balans houdt. De training is gericht op het verbeteren van de spierconditie, gewrichtsstabiliteit, flexibiliteit, spieraansturing en het aanleren van een betere houding.

Aan de gang!

Vaak wordt gedacht dat je er bent met het doen van veel buikspieroefenigen (“100 crunches!”). En ja, je buikspieren kunnen die crunches steeds beter aan, maar rompstabiliteit gaat over het hele kerngebied van je lichaam. Dus train je ook je (onder)rug en bilspieren, en ga je aan de slag met balansoefeningen. Twee keer per week is voldoende. Oefeningen waar je aan kunt denken zijn planking, airplane, hip bridge, superman en dead bug.

 

Let op: heb je last van je rug, klachten in het buik- of bekkengebied, of ben je zwanger geweest of net bevallen? Neem dan eerst contact op met een fysiotherapeut of gespecialiseerd trainer voor advies op maat.