5 tips om je te kunnen concentreren in een kantoortuin

Carriere door personal branding

Het ‘nieuwe werken’ is eigenlijk al lang niet nieuw meer. Niemand kijkt er meer raar van op als een kantoor geen vaste werkplekken heeft, maar zogenaamde flexplekken, kantoortuinen of werktuinen. Zo wordt de beschikbare kantoorruimte efficiënt gebruikt. Daarnaast kan het de communicatie en creativiteit binnen een bedrijf stimuleren. Toch kunnen er ook nadelen kleven aan deze manier van werken, zoals concentratieproblemen. Hoe los je dat op? Wij geven je 5 tips om je te kunnen concentreren in een kantoortuin.

Afleidingen in de werktuin

Je concentreren en efficiënt werken in een werktuin kan best lastig zijn. Als je net in je werk verzonken raakt, komt er altijd wel iemand langs om je iets te vragen of vertellen. Dat je collega’s hiervoor niet eerst op je deur hoeven kloppen, maak de drempel om dit te doen een stuk lager.


Maar ook zonder die onderbrekingen is er genoeg afleiding in de werktuin. Denk maar aan telefoons die de gekste geluiden maken en collega’s die wel heel driftig op hun toetsenbord tikken, keihard lachen of niesen, of andere geluiden maken die je uit je concentratie halen. Bovendien is het bijna onmogelijk om niet te luisteren als vlak bij jouw werkplek een (telefoon)gesprek wordt gevoerd.


Als je eenmaal door een van deze dingen uit je concentratie bent gehaald, kan het wel 10 minuten duren voordat je weer ‘in de flow’ zit. Als je tenminste in die 10 minuten niet opnieuw uit je concentratie wordt gehaald...

Rust en concentratie in de kantoortuin

Om in zo’n omgeving toch productief te kunnen zijn, moet je je eigen rust creëren: een soort virtuele eigen werkplek. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je asociaal moet gaan gedragen en alle contact met je collega’s moet vermijden. De volgende tips helpen je op weg.
 

1. Laat zien dat je druk bent

Je kunt verbaal en non-verbaal duidelijke signalen geven dat je wilt doorwerken. Laat met je lichaamshouding zien dat je aan het werk bent: kijk niet op, ook niet bij opvallende geluiden. Komt er toch iemand iets vragen of vertellen, houd het gesprek dan kort. Laat de koetjes en kalfjes voor wat ze zijn en kom meteen ter zake door te vragen of aan te geven waar het om gaat.
 

2. Zet een koptelefoon op

Als alleen je lichaamshouding nog niet duidelijk genoeg is, kun je er een hulpmiddel bij halen: de koptelefoon. Luisteren naar bepaalde muziek of geluiden kan je zelfs helpen om in de werkflow te komen. Maar het hoeft niet: alleen een koptelefoon opzetten kan al genoeg zijn. Er bestaan zelfs koptelefoons met ruisonderdrukking (noise cancelling), die omgevingsgeluiden dempen.

3. Spreek tijdsblokken af

Je bent vast niet de enige die moeite heeft met geconcentreerd werken in de werktuin. Het loont dan ook de moeite om het eens ter sprake te brengen tijdens een vergadering of afdelingsoverleg. Een goede gemeenschappelijke oplossing is het maken van afspraken over tijdsblokken. Zo kun je periodes afspreken waarin het stil is in de kantoortuin, vaste vraag- en overlegmomenten instellen en gezamenlijke koffiepauzes afspreken waarin wèl tijd is voor gesprekken over koetjes en kalfjes.

4. Pas de kantoortuin aan

Iets anders waarvoor overleg (en budget) nodig is, is het aanpassen van de kantoortuin. Het is namelijk mogelijk om geluidsoverlast in een werktuin tegen te gaan met (tussen)wanden en plafonds van geluidsabsorberend materiaal. Er bestaat zelfs zoiets als ‘sound masking’, waarbij ruis wordt gebruikt om andere geluiden uit de omgeving minder storend te laten zijn. Het is zeker de moeite waard om die mogelijkheden eens te bekijken.

5. Wees vragen voor

Tot slot nog even de hand in eigen boezem. Een deel van de vragen waarvoor je wordt gestoord kun je namelijk voorkomen. Als je dat ene verslag op tijd inlevert, hoeven mensen niet te komen vragen of het al af is. En als je al vermoedt dat ergens vragen over zullen komen, kun je zelf actie ondernemen om die vragen bij voorbaat al te beantwoorden – op een moment dat het jou uitkomt.


Mocht het ondanks deze tips toch een keer niet lukken, dan kun je meestal wel even op een rustige werkplek (zoals een vergaderruimte of stiltewerkplek) gaan zitten om die ene dringende klus af te maken. Thuiswerken is natuurlijk helemaal mooi, al kun je daar weer afgeleid worden door andere dingen.


Wat zijn jouw tips om efficiënt te werken in een werktuin? Laat het ons weten!