Buiten spelen maakt gelukkig

Buiten spelen maakt gelukkig

Misschien ken je de reclameslogan van een zekere sportwinkel wel: “niemand is een binnenmens.” Dat lijkt een grappige verkooptruc, maar er zit absoluut een kern van waarheid in. Namelijk: bewegen in de buitenlucht maakt ons gelukkiger.

 

“Buiten spelen zorgt voor prikkels die de prefrontale cortex bereiken. Bij complexe impulsen worden nieuwe banen aangelegd in de frontale kwab en wordt het brein complexer. Hoe complexer je brein, hoe beter je probleemoplossend vermogen wordt.” (prof. dr. Erik Scherder)

Minder stress door beweging

Wanneer je beweegt, wordt de aanmaak van endorfine gestimuleerd en wordt er juist minder van het stresshormoon cortisol aangemaakt. Dat blijkt uit onderzoek: na een wandeling van een half uur in de natuur voelt 71% van de mensen zich minder gestrest dan daarvoor.

 

Misschien denk je: “dan kan ik ook op een hardloopband gaan staan, terwijl ik de nieuwste aflevering van mijn favoriete serie kijk.” Helaas gaat dat niet op. Essentieel voor je hersenen is bewegen in een verrijkte omgeving. Buiten lopen prikkelt je hersenen extra, omdat je op straat of in het bos moet anticiperen op je omgeving. Deze steeds veranderende omgeving doet een beroep op je cognitieve flexibiliteit.

En het weer dan?

Regent het? Een Scandinavisch gezegde luidt: “er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding”. Dus investeer in goede (waterdichte) kleding, en ga lekker naar buiten. Je brein zal je dankbaar zijn.