Een blessure: wat nu?

Blessures aanpakken

 

Ondanks dat je allerlei tips en adviezen hebt opgevolgd, is het toch gebeurd: je hebt een blessure! Wat nu? Geen paniek, blessures komen regelmatig voor en zijn over het algemeen goed te verhelpen. Hierin is er wel een onderscheid tussen de behandeling van een acute of een chronische blessure.

Acute blessure

Acute blessures ontstaan plotseling. Je merkt dit door roodheid, zwelling, moeite met bewegen of helemaal niet meer kunnen bewegen. Mogelijke oorzaken zijn: je stoten, iets verzwikken of een spierscheurtje oplopen. De behandeling ter plaatse heeft als doel de schade te beperken, zodat de hersteltijd niet onnodig lang duurt. Een acute blessure leidt tot zwelling, doordat het lichaam vocht produceert. Hoe groter de zwelling, hoe langer de herstelduur.

 

Er zijn vier stappen die je doorloopt: de ICE-regel. Is er een trainer aanwezig? Dan weet hij/zij hoe deze methode werkt.

  • Immobiliseren: belast het lichaamsdeel zo min mogelijk.
  • Compressie: zorg voor druk, bijvoorbeeld met een zwachtel. Dit zorgt ervoor dat het gebied zo min mogelijk opzwelt. Let op dat het verband niet te strak zit, er moet nog een vinger tussen passen.
  • Elevatie: leg het lichaamsdeel hoog, zodat de druk verlaagt en vocht weg kan stromen.
  • ICE: koel minimaal 15 minuten met een icepack (altijd met een doek eromheen, nooit direct op de huid).

Neem hierna contact op met je huisarts of fysiotherapeut om te bekijken wat de volgende stappen moeten zijn en of verdere behandeling nodig is.

 

Let op: als er sprake is van een levensbedreigende situatie, volg dan de aanwijzingen van de BHV’er ter plaatse op en bel 112.

Chronische blessure

Een chronische blessure ontstaat langzaam, bijvoorbeeld door langdurige te grote of verkeerde belasting. Klachten kunnen zich uiten in pijn, maar ook op andere manieren: je bent minder belastbaar of je kunt minder soepel of gemakkelijk bewegen. Loop er niet te lang mee door om te voorkomen dat het erger wordt dan nodig. Bezoek altijd een fysiotherapeut en volg de aanwijzingen op. En neem rust: wees niet eigenwijs door te snel de belasting weer op te voeren. Dit kan de schade verergeren en zelfs permanent maken.