10 tips om ambitieuzer te worden en meer uit jezelf te halen

10 tips om ambitieuzer te worden

Zoals je in onze vorige blog kon lezen, is ambitieus zijn niet alleen iets wat wel of niet in je karakter zit. Je kunt wel degelijk invloed uitoefenen op je eigen gevoel van ambitie. Hieronder vind je 10 tips om ambitieuzer te worden en daardoor meer uit jezelf te halen.

1. Geloof in jezelf

Ambities hebben begint met durven. Durven geloven in je eigen capaciteiten. Durven denken dat je meer kunt dan wat je nu doet. Durven dromen – dat werkt echt! Net zoals topsporters visualiseren hoe ze die ene belangrijke wedstrijd gaan winnen, zo kan ’dagdromen’ ook voor jou werken. Stel je eens voor dat je jouw droomfunctie hebt. Hoe ziet je leven er dan uit? Hoe voelt dat? Hoe vaker je dit doet, hoe ‘echter’ het gaat voelen en hoe meer zin je krijgt om er ook daadwerkelijk naar te streven.

2. Omring je met mensen die in je geloven

Niet alleen jij moet geloven dat het kan. Het is heel belangrijk dat je mensen om je heen hebt die in je geloven. Als anderen lage verwachtingen van ons hebben, hebben we vaak de neiging om ons daarnaar te gaan gedragen. Collega’s, managers of opdrachtgevers die hoge verwachtingen van je hebben en erop vertrouwen dat je die kunt waarmaken, stimuleren je om het beste uit jezelf te halen – om ambitieus te zijn dus.

3. Zoek inspirerende rolmodellen

Een andere manier om het beste uit jezelf te halen, is door je op te trekken aan rolmodellen. Dat kunnen mensen uit je omgeving zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook (auto)biografieën lezen. Je zult zien dat ook succesvolle personen moeite hebben moeten doen om te slagen. Toch is het ze gelukt om uit te groeien tot een rolmodel. Die wetenschap kan veel hoop en motivatie opleveren voor je eigen ontwikkeling en doelen.

4. Zoek een creatieve omgeving op

Een ambitieus iemand wil zichzelf voortdurend ontwikkelen. Een inspirerende omgeving is daarbij onmisbaar. Zoek plekken op waar je in aanraking komt met innovaties en creativiteit – bijvoorbeeld seminars en netwerkbijeenkomsten.

5. Breng in kaart wat je kunt

Voel je je zelfvertrouwen en motivatie al groeien? Dan is het tijd om in kaart te brengen waar je goed in bent – en waar je minder goed in bent. Het kan even wennen zijn om van jezelf te vinden dat je ergens heel goed in bent. Maar kennis over je kernkwaliteiten is heel belangrijk als je straks doelen gaat stellen. Eventueel kun je anderen vragen wat zij jouw sterke punten vinden.

6. Breng in kaart wat je wilt

Weet je nog, dat visualiseren bij stap 1? Maak dat nu iets concreter. Noteer net als je kernkwaliteiten ook je wensen. Wat zou je willen veranderen aan je huidige situatie? Wat kan beter, leuker, fijner dan nu? Eventueel kun je hierbij hulpmiddelen gebruiken, zoals een mindmap of moodboard.

7. Stel SMART-doelen op

Nu je weet waar je kwaliteiten liggen en welke kant je op wil, is het tijd om op basis hiervan SMART-doelen te stellen. SMART staat voor specifiek, meetbaar, actiegericht, realistisch en tijdsgebonden. Bedenk bijvoorbeeld welke specifieke functie je binnen een bepaalde periode wilt bekleden.

8. Breng in kaart wat je hiervoor moet doen

Het ‘actiegericht’ uit SMART zegt het eigenlijk al: om je SMART-doelen te bereiken, moet je ook bedenken welke stappen je hiervoor moet zetten. Misschien mis je op dit moment nog een bepaalde opleiding of een stuk ervaring – tijd om daar iets aan te gaan doen! Minstens net zo belangrijk is het dat je inspanningen worden opgemerkt. Wat dat betreft heb je vast wel iets aan onze blog over personal branding.

9. Vier successen

De kans is groot dat de doelen die je hebt gesteld langetermijndoelen zijn. Bij langetermijndoelen kan het soms moeilijk zijn om al die tijd gemotiveerd te blijven. De oplossing: vier tussentijdse successen! Heb je een certificaat gehaald of een andere stap gezet op weg naar je doel? Sta hier dan even bewust bij stil. Je bent op de goede weg en daar mag je trots op zijn.

10. Durf fouten te maken

Hoe leuk het vieren van successen ook is; fouten horen bij de weg naar succes. Angst om fouten te maken kan ervoor zorgen dat we ambities naar beneden bijstellen. Dat zou jammer zijn! In het kader van ‘no guts, no glory’ en jezelf voortdurend blijven ontwikkelen, moet je soms nieuwe dingen uitproberen. Soms is dat een succes, andere keren niet. Vergeet niet: FAIL = First Attempt In Learning.

Bonus: beter in sollicitatiegesprekken

Je bent nu een heel eind op weg om ambities te hebben en daaraan te werken. En het leuke is: daar komt nog een voordeel bij kijken. De doelen en tussentijdse stappen die je nu duidelijk voor ogen hebt, komen goed van pas tijdens sollicitatiegesprekken. Je hoeft nooit meer te twijfelen als iemand vraagt waar jij jezelf over vijf jaar ziet. En om aan te tonen dat je ook daadwerkelijk ambitieus bent, hoef je alleen maar te vertellen wat je tot nu toe voor stappen hebt gezet.


Je ziet het: ambitieus zijn heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Ga ervoor – je kunt het!