Tot wanneer overstappen zorgverzekering?

Vanaf 19 november 2017 tot 1 januari 2018 kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Soms kun je ook buiten deze data een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Op deze pagina leggen we je de verschillende situaties uit.

Overstappen zorgverzekering 2018 voor 1 januari

Je mag elk jaar overstappen van zorgverzekeraar. Dit kun je op twee manieren doen:

  • Je meld je aan bij een nieuwe zorgverzekeraar. De oude verzekering wordt automatisch voor je opgezegd en de nieuwe gaat in per 1 januari 2018.
  • Je zegt zelf de oude verzekering op. Als je dit doet, heb je nog tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. Kies je voor deze optie? Dan ben je met terugwerkende kracht ook per 1 januari 2018 verzekerd.

Let op: je kunt de oude zorgverzekering niet opzeggen als je een betalingsachterstand hebt. Heb je moeite met het betalen van de openstaande rekeningen? Dan kun je in sommige gevallen een betalingsregeling aanvragen.

Overstappen zorgverzekering na 1 januari

In sommige situaties mag je de zorgverzekering tijdens het jaar opzeggen. Deze leggen we graag aan je uit.

  • Als jij de hoofdverzekerde bent, kun je de polis van een meeverzekerde opzeggen als diegene een andere zorgverzekering afsluit. Bijvoorbeeld als je kind 18 is geworden, of als je gescheiden bent en je ex-partner een andere verzekering afsluit.
  • Als jij degene bent die 18 wordt, dan mag je een eigen zorgverzekering afsluiten. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om op de polis van je ouders te blijven staan.
  • Als je verzekerd bent via een collectieve zorgverzekering en je verandert van baan, dan mag je overstappen naar een andere collectieve zorgverzekering vanuit de nieuwe werkgever. Je moet de verzekering dan wel afsluiten binnen dertig dagen na het beëindigen van de oude verzekering.
  • Als wij onze verzekeringsvoorwaarden veranderen in jouw nadeel.

Blijf in beweging met ZorgDirect

Stap je per 1 januari 2018 over naar ZorgDirect? Dan helpen wij jou om in beweging te blijven. Zowel mentaal, fysiek als in je werk. Dat doen we natuurlijk door een goede zorgverzekering aan te bieden met ruime keuze uit aanvullende – en tandartsverzekeringen. Maar we doen meer dan dat. We delen ook regelmatig slimme informatie, tips en aanbiedingen met je op onze website en Facebookpagina.