Eigen risico zorgverzekering 2018

Maak je in 2018 gebruik van zorg uit de basisverzekering? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met het wettelijk verplicht eigen risico. In 2018 is het verplicht eigen risico €385. Dit bedrag moet je eerst betalen, voordat je in aanmerking komt voor een vergoeding van zorgkosten vanuit de basisverzekering. Het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering 2018 kun je bij ons gespreid betalen. Lees meer over het wettelijk verplicht eigen risico.


Naast het wettelijk verplicht eigen risico kun je in 2018 kiezen voor een vrijwillig eigen risico en krijg je te maken krijgen met de eigen bijdrage. Daarnaast is op sommige zorg geen eigen risico van toepassing. Hieronder vertellen we je daar meer over.

Vrijwillig eigen risico

Verwacht je in 2018 weinig zorgkosten? Dan kan het voordelig zijn om je verplicht eigen risico op te hogen met een vrijwillig eigen risico. Je betaalt een groter deel van eventueel gemaakte zorgkosten, maar krijgt een aantrekkelijke korting op je premie. Het vrijwillig eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Lees meer over het vrijwillig eigen risico.

Eigen bijdrage ziektekosten 2018

Soms geldt er geen verplicht eigen risico, maar moet je wel een klein percentage of vast bedrag bijbetalen voor zorg; de wettelijke eigen bijdrage voor ziektekosten. Dit geldt bijvoorbeeld voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak of kraamzorg. Soms kun je een deel van de eigen bijdrage terugkrijgen als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Lees meer over de eigen bijdrage.

Ziekenhuiskosten eigen risico? Bekijk de uitzonderingen

Het eigen risico geldt niet voor alle zorg uit de basisverzekering. Voor een bezoek aan de huisarts of sommige ziekenhuiskosten betaal je geen eigen risico. Lees meer over uitzonderingen verplicht eigen risico.